Někteří praktici v kraji zvažují kvůli pokračujícím komplikacím ukončení očkování proti covidu-19

16. červen 2021 18:45

Praktičtí lékaři v Královéhradeckém kraji podali už přes 50 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Významně se tak podílejí na celkové proočkovanosti, a to přesto, že se stále musí potýkat s technickými i administrativními komplikacemi. O jaké komplikace jde zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Především je to stále nedostatek vakcín, situace v zásobování vakcínami se sice postupně zlepšuje, ale někteří lékaři zatím dostali vakcíny třeba jen pro sto pacientů.

Čtěte také

Dalším problémem je neseriózní přístup některých pacientů, kteří se podle předsedy sdružení krajských lékařů v Královéhradeckém kraji Petra Šubrta v řadě případů objednají k očkování do ordinace, pak se přeobjednají do očkovacího centra a už to svému lékaři neřeknou a nepřijdou.

To pak znamená, že sestry musí narychlo a často neúspěšně shánět náhradníka nebo se vakcína prostě nestihne využít. No a když k tomu připočteme třeba i výpadky elektronického systému, do kterého musí ordinace údaje o očkování zadávat, je těch komplikací tolik, že to části lékařů bere chuť pokračovat.

Mimochodem výpadky systému ISIN znamenaly od středy do pátku minulého týdne to, že operace, která zabrala u každého pacienta běžně několik sekund, trvala minuty, často se nepovedla a lékaři nebo sestry museli informace ještě kontrolovat a znovu zadávat po večerech doma.

Říkal jsi, že to lékařům bere chuť pokračovat - chystají se tedy s očkováním skončit?

Čtěte také

Podle Petra Šubrta už jich desítky i skončily nebo očkování přinejmenším hodně utlumily, předseda sdružení krajských lékařů si myslí, že by to klidně mohlo být až 20 procent z ordinací v Královéhradeckém kraji.

V dubnu se do očkování přitom zapojilo 206 z necelých 260 praktických lékařů v kraji, s tímhle poměrem bylo hejtmanství spokojeno - a právě i praktičtí lékaři, kteří už tedy podali přes 50 tisíc dávek a kompletně dokončili očkování u víc než 11 tisíc lidí - hodně přispěli k tomu, že se proočkovanost populace v Královéhradeckém kraji pomalu blíží k 50 procentům a je jedna z nejvyšších v republice.

To, jestli praktičtí lékaři očkují proti koronaviru nebo ne je pouze na jejich uvážení. Může se tedy stát, že tahle varianta očkování třeba úplně přestane být v nabídce?

Čtěte také

Předpokládat se to nedá, pořád zůstává většina praktických lékařů, kteří i přes zmíněné komplikace chtějí očkování provádět dál.

Podle krajského koordinátora očkování Jaroslava Malého byl už od dubna mezi lékaři značný rozdíl, někteří chtěli a dokázali vyočkovat třeba i 60 a víc dávek denně, jiní měli méně než sto dávek za celý měsíc.

To, že by praktici očkovat přestali úplně, se předpokládat nedá, podle hejtmanství by naopak výhledově měli převzít většinu pacientů tak, aby bylo možné postupně tlumit a zavírat jednotlivá očkovací centra v kraji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související