Někteří hoteliéři v Krkonoších se pustili před zimní sezónou do velkých úklidů a drobných oprav

5. listopad 2020 08:15

Hluk a rachot je slyšet z některých hotelů a ubytovacích zařízení v Krkonoších. Sice jsou uzavřené, ale uvnitř se opravuje, pracuje a připravuje na zimní sezónu. Její start je ale zatím nejistý a zájem turistů minimální.

Čtěte také

Jestli se zima rozjede, není zatím kvůli pandemii koronaviru jisté. Zájem o rezervace pobytů je malý. Zatímco loni touto dobou zbývalo na silvestrovské oslavy a jarní prázdniny několik volných míst, teď jsou rezervační tabulky minimálně zaplněné.

„Jsme v hlavní restauraci a malujeme. Jsou to práce, které bychom asi stejně v listopadu dělali, kdyby bylo zavřeno. Ale teď je na to opravdu víc klidu," říká vedoucí hotelu a restaurace ve Špindlerově Mlýně Petr Hofrichter, který oblékl montérky, do ruky vzal kbelík s barvou a váleček a pustil se do práce.

Je tu ale zcela sám.
„Protože všichni jsou na zkráceném úvazku. A co si budeme nalhávat. Těch peněz teď moc není, nevíme co bude. Takže to jsou věci, které si děláme svépomocí. Nejedná se o nějaké zásadní renovace a přestavby."

Někteří hoteliéři v Krkonoších se pustili před zimní sezónou do velkých úklidů a drobných oprav

Podobně to vypadá na Špindlerově boudě. Někteří číšníci vyměnili bílé košile a černé kalhoty za pracovní oblečení a vrhli se do oprav.

„Dělají se údržbové práce a úklid. Malování pokojů a drobné opravy, jinak nic," popisuje aktuální dění na hřebenové boudě její ředitel Petr Schlosser.

Stále si prý drží své zkušené zaměstnance, ale teď je jich tu podstatně méně. Ani výdejní okénko podle něj nemělo smysl otevřít.
„V týdnu vůbec ne. Možná tak jeden den a to je sobota. Když je tu něco málo turistů, co jdou okolo, tak se zastaví. Ale jak říkám, to je tak nezajímavé, že je pro nás lepší mít zavřeno."

Čtěte také

Nahlíží do rezervačního systému na zimní sezónu. Vypadá to prý dost bídně.
„Loni už jsme byli osazeni prakticky až do jara. Teď je tam rezervováno několik pokojů a nevíme, jestli to ti lidé nezruší. Prakticky jsme na nule."

Prakticky stejně mluví i Petr Hofrichter. Zájem o zimní pobyty je podle něj minimální.
„Jsou to jednotlivci. Nikdo neví, co bude. Takže my také čekáme, jak se situace vyvine."

Snaží se turisty navnadit alespoň na nižší ceny nebo výhodné balíčky.
„Už jsme s cenami pohnuli, je to levnější než v loňském roce. Navíc děláme i balíčky, které jsme loni v zimě vůbec dělat nemuseli. Je to vlastně úplně jiná struktura naší nabídky než v minulých letech."

Přitom zimní sezóna a hlavně silvestrovské pobyty jsou pro hoteliéry v Krkonoších stěžejní.

„Co se týká například Silvestra, tak to je pro nás vrchol celého roku. Kdy si opravdu můžeme sáhnout na nějaké peníze a zalepit ztráty z mezisezón a podobně. To se teď nekoná a to je pro nás velice špatné," dodává majitel infocentra Martin Jandura.

Spustit audio

Související