Nejvyšší hokejovou soutěž by měli řídit majitelé klubů po vzoru NHL, říká Karel Pražák

3. únor 2020

Sportovní ozvěny přináší rozhovor s bývalým hokejovým hráčem a manažerem Karlem Pražákem, včetně rozšířené verze v podcastu. Dále pořad připomíná cestu budějovických fotbalistů na Kypr a další boj volejbalistů Jihostroje v extralize.

Karel Pražák je bývalý hokejový hráč, trenér a manažer. Také spoluzakládal Asociaci profesionálních hokejových klubů.

„My jsme asi v roce 1992 vstoupili do tehdejšího Motoru České Budějovice, tady byly obrovské finanční problémy, klub zahajoval soutěž s dluhem, junioři neměli hokejky. S tehdejším vedením, kde bylo několik podnikatelů, jsme se dohodli, že převezmeme s Jardou Pouzarem vedení klubu,“ vzpomíná.

„Hokejová liga byla řízena sdružením profesionálních klubů a došlo k takové docela nepříjemné situaci, že ministerstvo financí zpětně změnilo postavení hráčů. Začali jsme to urychleně řešit,“ dodává.

Tak se podařilo založit Asociaci profesionálních hokejových klubů. Jaká je její role dnes? „Oni by si měli říct, jakým způsobem budou soutěž řídit, aby garantovali stabilitu a mohli také garantovat, že budou připravovat hráče pro reprezentaci,“ říká Karel Pražák.

Nejvyšší hokejovou soutěž by podle něj po vzoru NHL měli řídit majitelé klubů. „Měli by mít nějakou radu, která to bude řídit, a měli by si najmout profesionálního manažera. To je pro mě vzor, že majitelé klubů budou soutěž ovládat, protože jsme dneska v situaci, že tam máme naprostý chaos,“ připomíná.

Sportovní ozvěny výsledkově

Fotbalisté českobudějovického Dynama odletěli na soustředění na Kypr. Cesta byla podle mluvčího Aleše Strouhy bezproblémová. „V našem letovisku jsme byli odpoledne, hráči zvládli ještě trénink. Co se týká prostředí, nemáme si vůbec na co stěžovat, hotel máme přímo u moře,“ popsal.

Na Kypru právě panuje příjemné počasí se zhruba 17 stupni ve stínu. „Věřím, že to je přesně to, co budeme potřebovat, abychom se připravili na jarní část sezóny,“ dodal Aleš Strouha. V přípravném zápasu na Kypru Dynamo České Budějovice ale prohrálo s Čukarički Bělehrad 0:3.

Čtěte také

Hokejisté Motoru České Budějovice přivítali Chomutov. Domácí prohrávali 0:3, nakonec ale vyhráli 4:3 a obránce Jakub Suchánek si pochvaloval sílu týmu. „Tenhle tým má takovou sílu, že i za toho stavu 0:3 je vidět obrovské sebevědomí, nezačíná se panikařit a daří se nám dostat zpátky do zápasu,“ komentoval.

Jihostroj v extralize volejbalistů porazil Ústí nad Labem hladce 3:0. Marek Zmrhal potvrdil, že tým si do nejvyšší soutěže přenesl dobrou formu z Ligy mistrů. „Nastoupili jsme tak, jak jsme chtěli – agresivně, v každém setu jsme hned odskočili, a to bylo klíčové,“ řekl.

V tabulce nejvyšší soutěže volejbalistů je první Karlovarsko se 42 body. Jihostroj figuruje na druhém místě, má 36 bodů. Jen o bod méně nasbíralo třetí Brno, které ale má ještě jeden zápas k dobru.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související