Nejsem takový ten otec, co stojí u lajny, říká Tomáš Sivok, který předal fotbalové geny synovi

4. září 2021

Tomáš Sivok má za sebou úspěšnou fotbalovou kariéru. Hrál za Spartu, Udinese nebo Besiktas a na kontě má i sedm desítek startů v české reprezentaci. Nyní je novým sportovním manažerem budějovického Dynama a žije v Hluboké nad Vltavou.

Po aktivním fotbale se mu podle jeho slov vůbec nestýská. „Když jsem skončil, opravdu jsem neměl potřebu jít třeba ještě do nižší soutěže. Věnuji se spíš tenisu, který mám hodně rád. Kdybychom se domluvili, tak bych si s kluky určitě rád kopl, ale že bych se do toho nějak hrnul, to už ne,“ říká.

Nadšení pro hru ale převzal jeho syn. „Syn fotbal zbožňuje. Já osobně bych si přál, aby měl sport spíš jako koníček a věnoval se něčemu jinému, protože vím, co to obnáší. Samozřejmě, pokud bude mít předpoklady, podpořím ho. Rozhodně ale nejsem takový ten otec, který by stál u lajny a říkal mu, co má dělat,“ komentuje.

Čtěte také

Tomáš Sivok je novým sportovním manažerem klubu SK Dynamo České Budějovice. Očekává, že první měsíce ve funkci budou hodně náročné. „Musím si ve všem udělat nějaký systém, teď se snažím hlavně komunikovat s lidmi v klubu i oboru obecně. Velkou výhodou je, že ve fotbale působí spousta známých, kteří mi pomáhají. Spoustu věcí se ještě musím naučit,“ popisuje.

Na starosti bude mít nejen A-tým, ale i B-tým a potažmo akademii. „Teď si dávám spíš krátkodobé cíle zaměřené na A-tým, snažím se zjistit, jestli by nebyla ještě možnost přivést nějaké hráče. Potom se vrhneme i na akademii. Myslím si, že tam je ten potenciál, na kterém chceme stavět,“ dodává.

Ze své nové kanceláře na stadionu Dynama má výhled přímo na trávník. Fotbalisty při tréninku sleduje samozřejmě rád. „I když mi aktivní hra nechybí, fotbal mě pořád moc baví. Nejvíc se mi líbí, když vidím, jak se kluci zlepšují, jak si tady vytváří vazby. Přesně to chceme, aby nám dělali reklamu, chválili rodinné prostředí a vztahy,“ připomíná.

Celý rozhovor s Tomášem Sivokem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související