Nefunkční mrazáky a lednice, obecní rozhlas nahradil oběžník. Obce byly po bouřce bez elektřiny

14. srpen 2017

Dlouhý a neobvyklý víkend mají za sebou obyvatelé některých obcí na Trutnovsku. Po páteční silné bouřce totiž zůstali bez elektřiny. Energetici sice byli v sobotu i v neděli neustále v terénu, ne všude se jim ale podařilo dodávky obnovit rychle. Takhle to vypadalo například v Maršově u Úpice.

„Bez elektřiny, děláme co můžeme a jinak vaříme na ohništi venku," říká Jaroslava Pražáková, obyvatelka Maršova u Úpice. Stojíme u ní na zahradě. Je již třetí den bez elektřiny.

„Horší je to potom večer, když je tma. Včera jsme si s dětmi povídali a hráli jsme různé hry, co se dají ve tmě hrát. Mrazák nám teče a asi to bude vvšechno v něm na vyhození. To pak budeme probírat při světle," doplňuje Jaroslava Pražáková.

Čtěte také

Jak potvrzuje nezávislá starostka Maršova u Úpice Jitka Vítková, podobné problémy tady řešila řada lidí: „Chudáci lidé. Už jim odchází mrazáky a lednice. Každý na vesnici v tom má maso a zeleninu. Protože nejezdíme tak často do města. A nemáme tady ani prodejnu."

Odklízení škod po bouři v Bohuslavicích

Jak vlastně starostka obce šíří informace, když nejde elektřina a nefunguje místní rozhlas a nefunguje internet?

„Protože nám tu momentálně nic nejde, tak se chystám, že napíši takový malý zpravodaj, který děti roznesou do všech domů. Aby lidé věděli, kdy ta elektřina asi půjde a jak to vypadá," vysvětluje starostka Jitka Vítková.

Elektřina o víkendu nešla ani ve vedlejším Libňatově

„Problém to je docela značný. Hlavně pro lidi, kteří mají mražáky a to mají teď všichni. Takže spousta občanů ještě včera nakoupilo centrály, pokud to tedy stihli. A pokud pojedete po obci, tak uslyšíte, že jich jede tedy docela dost," říká nezávislý starosta Jaroslav Tomeš.

V Libňatově bylo asi 60 lidí několik hodin i bez vody, protože nefungovalo obecní čerpadlo. Dodávku obec obnovila díky náhradní elektrocentrále.

autor: ova
Spustit audio