Nechápu, proč se zahrádky otevírají před školami, říká Petr Smejkal. Jaké jsou podmínky návratu středoškoláků do lavic?

12. květen 2021
Jak zvládnout pandemii

Jaká je právě epidemiologická situace v Česku? Bude pozitivní trend pokračovat? A do kdy bude česká populace proočkovaná? Hostem Jana Pokorného je epidemiolog a člen mezioborové skupiny MeSES Petr Smejkal. 

S ohledem na zlepšující se situaci vaše skupina doporučuje zvážit obnovení prezenční výuky na středních školách v rotačním režimu, za podmínky, že bude pro školy zajištěno dostatečné množství testů. Jakých testů?

Ideálně PCR testů. Mysleme na to, že budou potřeba i na podzim, můžeme se konečně odpoutat od často nekvalitních samoodběrových antigenních testů. Nyní jsem hlavně rád, že školy dostaly prioritu. Byť ne úplnou – nerozumím třeba, proč zahrádky dostaly přednost. Podmínky bezpečného návratu jsou dvě: rotace na dočasnou dobu a testování dobrým testem.

Jaké podmínky musí být splněny pro obnovení prezenční výuky bez rotace? 

Je to nízká incidence, které, zdá se, dosáhneme. Do konce tohoto školního roku budou školy určitě fungovat s testováním. Pokud se ale ostatní obory nebudou tolik prát o to své, mohli bychom školy urychlit, protože to je to, o co nám jde nejvíc. 

Čtěte také

PCR testy ve školách by stačily jednou za 14 dnů?

Souvisí to s incidencí. Ve chvíli, kdy se nám virus v populaci podaří stlačit na minimum, si můžeme říct, že když nebude ve škole ohnisko, bude to stačit jednou za 14 dnů. O tom se nyní vede velká debata a řada odborníků tvrdí, že je to neakceptovatelné a že PCR test má svou hranici. To je pochopitelné. Screeningové testování se ale do určité míry dá vztáhnout k tomu, jaká je přítomnost viru v populaci.

Celý rozhovor s Petrem Smejkalem si můžete poslechnout ze záznamu. 

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související