Na živnostníky vláda pozapomněla, stát by měl více regulovat ceny elektřiny, míní poslanec Hrnčíř

Co může vláda udělat v boji proti vysoké inflaci? Daří se jí zmírňovat dopad stoupajících cen, zejména energií? Jak úspěšná je se svými opatřeními Česká národní banka? A zafungují nově přijaté protiruské sankce? Vladimír Kroc se ptal místopředsedy rozpočtového výboru Sněmovny Jana Hrnčíře (SPD).

Ten tzv. úsporný energetický tarif se vám nezdá jako účinné opatření?

To vůbec není účinné opatření. Jednak je to v podstatě takový zmocňovací zákon, který říká, že vláda má připravit vládní nařízení, které určí, jak bude pomoc konkrétně vypadat a v jaké bude výši. Půl roku na tom Ministerstvo průmyslu a obchodu pracovalo a v podstatě se zrodil nějaký zmocňovací zákon pro vládu. Není to dobře.

Druhou věcí je, že pomoc je to de facto plošná. Nějaký příspěvek – ještě není úplně jasné kolik – dostane každý odběratel elektřiny, tedy i ten, který to nepotřebuje. A pro ty, co mají problémy s financemi – senioři, samoživitelé a samoživitelky – ta pomoc pravděpodobně nebude stačit, protože limit pro odběratele je tam navýšen někam na 30 tisíc.

Čtěte také

Vláda původně přišla s 20 tisíci, ale to se potom pozměňovacím návrhem...

Zastropováno je to na 35 tisících. Ale řekněte, jak byste to tedy řešil vy? Nebylo by to administrativně náročné nedělat opatření plošně, ale cíleně?

To by právě vůbec nebylo. Když se podíváte třeba na snížení té daně z přidané hodnoty a odpuštění těch poplatků solárním baronům na obnovitelné zdroje, to jsou jednoduchá plošná opatření a fungují poměrně dobře.

Pak je otázkou, jestli půjdeme cestou třeba Slovenska nebo Francie. Ono se stačí podívat, jak to řeší jiné státy a vybrat si to, co by u nás nejlépe fungovalo, co je nejlepší. Slováci dokázali zastropovat ceny elektrické energie pětkrát níž, než máme aktuálně my. Francouzi zase mají systém regulace takový, že 25 % spotřeby musí domácnostem dodat EDF, francouzská obdoba ČEZu, za regulovanou cenu, a pak to může prodávat za tržní ceny.

Čtěte také

Pokud by vláda skutečně chtěla nějaký sociální tarif, mohlo by to být tak, že do určité spotřeby by odběrné místo mělo regulovanou cenu. A ten, kdo si vytápí bazény, sauny a podobně, bude mít spotřebu vyšší, tak samozřejmě zaplatí tržní cenu, to se nedá nic dělat.

Promiňte, ale více méně takhle to má být i u nás přeci.

To je otázka, jak to vlastně bude. To zatím není úplně jasné.

Z toho návrhu vlády to takto vychází.

Ono to vychází tak, že to bude jenom nějaká sleva na faktuře každému odběrateli.

Jestli tomu správně rozumím, tak to ale fakticky znamená totéž. Bude to do určité míry a potom, pokud budu tedy využívat té elektřiny víc, tak si samozřejmě zaplatím víc, to je logické.

Ono to není úplně podle spotřeby, je to jenom podle nějaké sazby. Není ale úplně jasné, jak to bude, protože to nařízení vlády jsme ještě neviděli, ještě nevzniklo, takže uvidíme, jakým způsobem to udělá. Zatím vím, že každému má přijít nějaký příspěvek podle nějaké sazby, jističe a tarifu. Ale jaké budou detaily, nevím.

Čtěte také

Myslím si, že regulace cen elektřiny by byla mnohem efektivnější, protože toto není normální tržní prostředí. To je jakýsi oligopol a je vidět, že liberalizovaný trh prostě selhal.

My si elektřinu vyrábíme levně, vyrábíme nadbytek a kupujeme ji pomalu nejdráž v Evropě. My jsme po Francii druhým největším vývozcem elektrické energie a máme ji tady prakticky nejdražší. Patříme mezi pět států Evropy, které mají nejdražší elektrickou energii. To není normální.

My sice regulujeme složku distribuce – dnes už je ta složka díky růstu cen silové energie čím dál menší – ale nereguluje se ta silová energie, která nám uniká. Ve Francii, která reguluje tu čtvrtinu, kterou musí EDF dodávat za regulované ceny, se mimochodem meziročně navýšily ceny jen o 4 %, u nás jsou to desítky procent.

Pomoc podnikatelům

Vláda odpouští poplatky za obnovitelné zdroje energie, snížila spotřební daň na pohonné hmoty. Nezapomínáte na to? Nejsou to významná opatření?

Co se týče odpuštění poplatků, tak ty se ještě neodpustily, bude to až od října. Nastává to po několikaměsíčním volání opozice, kdy to vláda odmítala, až k tomu byla nějakým způsobem dotlačena. A bude to až od října.

Čtěte také

Dobře, ale respektujete to jako jedno z opatření?

Ano, my jsme po něm volali, protože to opatření dává smysl. Je dobré je udělat plošně, protože se dotkne nejen domácností, ale i živnostníků a podnikatelů, protože na ty třeba vláda zatím dost pozapomněla. Pomoc s energiemi pro živnostníky a podniky není v podstatě zatím žádná, kromě odpuštění těch poplatků někdy od října. A to je dost málo.

V médiích už vidíme, že krachují pekárny, krachují sklárny, protože nejsou schopny ufinancovat růst energií. A když jim ministr průmyslu začátkem roku radil, aby si vzaly úvěr na energie a tím to překlenuly, tak to je samozřejmě nesmysl.

Jaký má Jan Hrnčíř jakožto místopředseda rozpočtového výboru názor na původ inflace a co z něj vyvozuje? A čím podkládá nápad na snížení DPH? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související