Na zámku ve Skřivanech u Nového Bydžova našlo domov několik rodin z Ukrajiny. Jak se jim tam žije?

12. duben 2022 07:55

Na zámek ve Skřivanech se v minulých dnech přistěhovalo 42 ukrajinských žen a dětí, které utekly před válkou. Teď si tam podle svých slov žijí doslova jako na zámku.

Čtěte také

„Tady je bývalý lovecký salonek, to je nejhezčí místnost na zámku. Teď je z toho dětský koutek,“ ukazuje správce zámku ve Skřivanech Slavomil Štefán.

Zámek je ve vlastnictví Královéhradeckého kraje, který ho tak mohl rychle využít k ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Nejdříve ale bylo potřeba prostory vybavit. „Zámek byl úplně vybydlený, vystěhovaný a připravený k prodeji. Nebylo tady v podstatě vůbec nic. Žádný mobiliář, jen holé stěny a studené místnosti. My jsme to sice temperovali na 10 stupňů, ale než se zámek vytopí, to trvá tak týden.

Teď má každá rodina svůj pokoj se základním vybavením - postel, stůl a skříň.

V prostorech, kde i v minulosti bývala zámecká kuchyně, mají ubytovaní k dispozici provizorně dva sporáky a další vybavení. „Už jsem ochutnal boršč, pilaf, ukrajinské bliny. Takže dámy tady vesele vaří a musím říct, že velice chutně.

Čtěte také

Jak říká Irina, která je tu druhý týden, ráda se svojí rodinou tráví volný čas na zámeckých pozemcích. „Chodíme do parku, jsou tam krásné staré stromy. A zrovna rozkvétá magnolie. Moc se nám tady líbí.

„Myslím si, že nejšťastnější jsou z toho zámku malé děti. Hrají si tu na schovávanou a na honěnou, prohánějí se vesele po celém objektu. Věřím, že na ty hrůzy z Ukrajiny zapomněly úplně nejdřív, říká Slavomil Štefán.

Na konec měsíce pak chystá pro ubytované i obyvatele vesnice a okolí grilování a sportovní hry pro děti.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související