Na zámku v Rosicích vzniká expozice Medy a Jana Mládkových. Připomene jejich životní osudy

15. duben 2024 09:00

Osudům Jana a Medy Mládkových se věnuje nová trvalá expozice, která vzniká na zámku v Rosicích u Brna. Ve dvou místnostech se lidé dozví o životní cestě jednoho z ředitelů Mezinárodního měnového fondu a mecenášky umění i zakladatelky pražského Musea Kampa. Výstava vzniká nedaleko místa, kde jsou oba manželé pohřbení.

V místnosti je velkoplošná fotografie – Meda Mládková ve fialovém svetru stojí mezi bezhlavými figurami od polské sochařky Magdaleny Abakanowicz. Tyto sochy uvidí návštěvníci na výstavě.

Zámek v Rosicích u Brna

„To sousoší bylo pro paní Medu důležité, protože to byla jedna z posledních akvizic, kterou učinili ještě společně s Janem Mládkem. Znám to jen z vyprávění, ale když kolem těch soch paní Meda chodila, takže je vždy hladila,“ vypráví šéfkurátor Musea Kampa Jan Skřivánek.

Dva pánové přinesli do bublinkové fólie zabalené plakáty na výstavy děl Františka Kupky. „Tento obraz, vlastně největší Kupkovo plátno, které měli Mládkovi ve sbírce, tak věnovali do Národní galerie ve Washingtonu DC a tam ten obraz dnes visí ve stálé expozici. Kupku tu ale vystavit nemůžeme – pojištění, klimatické parametry, to by bylo nerealizovatelné,“ komentuje Skřivánek.

Meda Mládková vedle obrazu malíře Františka Kupky.

Hlavní expozici tvoří tři různobarevné brány: žlutá, červená a modrá, znázorňující různé etapy života Mládkových. „První smyčka je věnovaná Paříži, kde se Meda a Jan seznámili. Poslední smyčka je věnovaná Praze.“

Někde jsou vytištěné obrázky, je tam třeba Václav Havel nebo citáty od Bohumila Hrabala, ale některá místa jsou ještě prázdná. „Tam budou doplněné drobnosti. Třeba knihy, které Meda vydávala – projevy Ferdinanda Peroutky, monografie Toyen. Nebo i nekrolog, který si vystřihla z The Washington Post, kde bylo rozloučení s Janem Mládkem,“ dodává Jan Skřivánek.

Do expozice se lidé poprvé podívají v pátek 3. května, kdy uplynou dva roky od úmrtí Medy Mládkové. Dožila se 102 let.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související