Na dolech OKD jsou otevřené poradny pro horníky, kteří přijdou o práci

12. říjen 2020 12:21

Společnost OKD už se chystá na propouštění zaměstnanců v souvislosti s útlumem těžby. Podle ministerstva průmyslu a obchodu přijdou o práci ke konci února zhruba 2 tisíce lidí. Už teď si mohou hledat nové zaměstnání nejen horníci, ale i další. Na všech dolech jsou otevřené speciální poradny.

„O nás starší asi moc zájem nebude. Jsem tady 23 roků,“ říká horník z dolu Darkov. Netuší, co s ním bude. „Informace nemám žádné, nikdo nic neví,“ krčí rameny.

Na všech dolech je už ale otevřená zvláštní kancelář v rámci programu Nová šichta. Přímo tady je možné najít novou práci a horníci už se začínají ptát, potvrdila Matrkéta Klopcová, manažerka Nové Šichty. Problém je podle ní v tom, že spousta lidí má strach tyto věci řešit.

Čtěte také

„To znamená, nikdy neměli potřebu hledat nějaké jiné zaměstnání. Nejvíce byl využívaný životopis, který jsme zpracovávali,“ říká manažerka a připomíná rok 2017, kdy se zastavila těžba na Dole Paskov.

Tyto zkušenosti se teď budou hodit. „Lidé, kteří odcházeli, oceňovali, že Novou šichtu zaštiťovali naši interní zaměstnanci. Bylo to v jejich prostředí,“ dodává Radka Naňáková, personální ředitelka OKD.

A poradenských kanceláří ještě přibude. Od 1. listopadu otevře tu svou přímo na dolech Úřad práce ČR. „Vytipuje vhodná pracovní místa pro konkrétní klienty,“ ujistila jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Propuštění dostanou také odstupné podle kolektivní smlouvy a státní příspěvek podle odpracované doby až na pět let.

Těžba s asi třemi tisícovkami zaměstnanců zůstane od března zachovaná jen na obou dolech ČSM.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související