Na aklimatizaci Evy Samkové před olympiádou dohlížejí vědci. Pomůže to české snowboardkrosařce k medaili?

4. únor 2018

Jedna z největších českých hvězd a nadějí pro olympijské hry Eva Samková už v pondělí odjíždí směr Jižní Korea. Hry v Asii budou pro sportovce z Evropy náročné i kvůli osmihodinovému časovému posunu. Na aklimatizaci české snowboardkrosařky ale dohlížejí vědci, a tak by v Pchjongčchangu neměla mít problémy se spánkem.

„Vypadali jsme jako partička lupičů,“ směje se Eva Samková, když popisuje, jak spolu s dalšími sportovci přišla do banky, na hlavě čepice a speciální oranžové brýle, a ani po výzvě ze strany pracovníků banky je nesundala.

Čtěte také

Brýle si nasadili hned po probuzení a na nose je měli asi do 11 hodin. Řídili se přitom přesně daným rozpisem, který dostali od týmu vědců. Na svahu už brýle, přes které nebylo zrovna ideálně vidět, mohla odložit.

Modré světlo pomáhá i škodí

„Oranžová skla brýlí mají odfiltrovat modrou složku bílého světla,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Zdeňka Bendová z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech.

Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčangu

„Hodně modré složky má sluneční světlo, ale také světla, kterými se běžně svítí v interiérech, především zářivky, ale i většina žárovek,“ pokračuje expertka.

„Výzkum z posledních dvaceti let prokázal, že modré světlo má velký vliv na denní aktivitu člověka, ale v noci je zákeřné a člověk by se mu měl vystavovat co nejméně.“

Aklimatizační program

Cílem vědců bylo pomoci sportovcům srovnat se s časovým posunem a urychlit aklimatizaci.

Olympijský rok 2018

Výzkumníci proto Evě Samkové a jejím kolegům vytvořili přesný plán, v jehož rámci měli vymezena časová okna, kdy se mají modrému světlu vyhnout – ať už s pomocí speciálních oranžových brýlí, spánku nebo případně přímo setrváním v tmavé místnosti.

Další časová okna byla pak naopak určena k tomu, aby se sportovci vystavili silné expozici modrého světla.

Biorytmus naruby

V Jižní Koreji bude při olympiádě o osm hodin více než v Česku. To znamená, že když lidé v Jižní Koreji vstávají, organismus člověka, který tam přijede z našeho časového pásma, se zrovna ukládá ke spánku.

Eva Samková

„Snižuje se jeho tělesná teplota, klesá hladina hormonu kortizolu a naopak se zvyšuje hladina spánkového hormonu melatoninu,“ popisuje stav člověka před usnutím Zdeňka Bendová. Přimět v takové chvíli tělo k aktivitě je podle ní možné pouze násilím, což organismus velmi zatěžuje.

Čtěte také

To, jestli aklimatizace pod odborným dohledem vědců z Národního ústavu duševního zdraví přinesla kýžené sportovní ovoce, bude jasné 16. února v den olympijského závodu české snowboardkrosařky.

autoři: vlk , jam
Spustit audio