Monumentální Husův pomník v Hořicích od Ladislava Šalouna prokoukl! Má za sebou náročné restaurování

16. duben 2024 07:58

Rozjasněný hořický pískovec je poctou k letošnímu výročí díla, které bylo odhaleno v roce 1914 -  tedy před 110 lety. Stalo se tak o rok dřív než byl uveden další monument podle Šalounova návrhu - Pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, který je ale z bronzu. 

My se teď s hořickou referentkou kultury památkové péče Romanou Zikmundovou, s hořickým místostarostkou Pavlem Bičiště (za Hořické patrioty) a s redaktorkou Vlaďkou Wildovou zastavíme u hořického sousoší.

Čtěte také

Bohatou sochařskou tradici, spjatou od 80. let 19. století s existencí sochařsko-kamenické školy, dokumentuje množství soch nejen přímo v Hořicích, ale také v okolí. K těm, které nejvíc poutají pozornost, patří monumentální secesní symbolistní plastika, pomník Jana Husa podle návrhu českého sochaře Ladislava Šalouna.

Byl slavnostně odhalen 5. července 1914, o rok dřív než Husův pomník na Staroměstském náměstí v Praze. Třetí pomník Jana Husa podle Šalounova návrhu stojí od roku 1925 v Libáni.

Na zhotovení hořického sousoší, které je vysoké 11 metrů, bylo využito pískovce z lomu v Podhorním Újezdě. Sochařské práce podle Šalounova modelu provedl hořický sochař František Vejs (1871-1951).

Mimořádné umělecké dílo prokouklo

Loňská oprava kulturní památky pod dohledem památkářů se zaměřila na samotný pomník Jana Husa, na jeho nadzemní část.

Čtěte také

Originální vodní prvek, pramínky vody stékající ze skály do bazénu, bude řešený zvlášť a restaurování bude záviset i na podpoře kraje a státu.

„Po celkovém omytí pomníku jsme odstranili usazené krusty a ztenčili nerozpustné tmavé filmy. Odstranili jsme také dožilé nebo nevhodné vysprávky. Kámen jsme ošetřili a poškozená místa doplnili. Opravili jsme také spárování, aby do pomníku nezatékalo. Udělali jsme retuše, aby výsledný vzhled byl harmonický. Aplikovali jsme také hydrofobizující prostředky, které omezí pronikání srážkové vlhkosti do kamene,“ popsal práce restaurátor Petr Gláser.

Upozornil, že pomník Jana Husa je nejen historickým milníkem, ale i důstojnou připomínkou bez přehánění světové úrovně hořického kamenického řemesla.

Symbolika tekoucí vody, plynutí času a vítězství pravdy

Ve vnitřních prostorách pomníku se nachází i část technického zařízení dnes nefunkčních vodních prvků. A právě v protékající vodě je i symbolika tohoto díla, kterou ve svém návrhu uplatnil Ladislav Šaloun.

Podle Českopisu od Ivo Šafuse pomník představuje nejen postavu Mistra Jana Husa, ale symbolizuje i „pravdu“. Pravda je jako skála (proto je Husova postava monolitická) a slovo otvírá skryté vody, které se spojují v řeky ústící do bazénu. Před pravdou prchá lež i klam (shrbené postavy vlevo), lidé omládlí a osvěžení slovem pravdy hledí vstříc slunci (muž a žena vpravo) na jih. Tyto myšlenky, které autor sám sepsal, byly vloženy do základu pomníku.

Spustit audio

Související