Mladá Boleslav se chystá na florbalový Pohár mistrů. Konkurence je nejsilnější v historii

1. říjen 2011

Florbalový svátek - Poháru mistrů - začne v Mladé Boleslavi už v úterý. Na tamním zimním stadionu se od 4. do 8. října představí šest celků v mužské i ženské kategorii. Český florbal budou reprezentovat mistrovský Tatran Střešovice a Billy Boy Mladá Boleslav mezi muži a Herbadent a FBŠ Bohemians mezi ženami.

"Čeká nás osmnáct extrémně zajímavých utkání, protože konkurence je nejsilnější v historii Poháru mistrů. V nové podobě turnaje může každá prohra poslat tým domů, to znamená, že i elitní celky z Finska, Švédska nebo Švýcarska budou hrát v každém zápase o život," řekl prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Pohár mistrů si v Mladé Boleslavi zahrají i čtyři české týmy. Jakou mají šanci na úspěch v souboji s nejlepšími celky světa?

Lepší vstupní podmínky mají díky koeficientu čeští mistři - Střešovice a Herbadent. Ty mají soupeře, přes které, jak všichni doufáme, projdou do semifinále. Naopak zbylé české týmy startující na divokou kartu pořadatelů - Billy Boy Mladá Boleslav a FBŠ Bohemians - dostaly výrazně těžší skupinu. Oba by musely porazit jeden extrémně silný celek.

Zvýšil se zájem týmů z Finska, Švédska nebo Švýcarska o start v turnaji poté, co se změnila podoba Poháru mistrů?

Mezinárodní federace neskrývá, že za změnou systému stál i tlak některých elitních celků ze zahraničí. Všichni známe příklad z hokeje, kde se nedaří dlouhodobě udržet soutěž adekvátní Poháru mistrů. Ve florbale jsme téměř rok diskutovali se všemi elitními týmy, jak soutěž udělat atraktivnější. A k jejich zájmu přispělo třeba i zavedení prize money. Navíc organizátoři musejí nově zahraničním klubům zajistit kompletní servis včetně ubytování a stravy.

Pohár mistrů je druhou největší akcí po mistrovství světa. Prestižní je to určitě i pro Českou florbalovou unii ...

Určitě ano. Navíc jsme byli vybráni jako první pořadatel Poháru mistrů v nové podobě, což je velká pocta. Je to ale i velký závazek, protože změny v soutěži se budou hodnotit právě podle toho, jak se nám podaří turnaj zorganizovat.

Jakou diváckou kulisu si přejete pro Pohár mistrů?

V Mladé Boleslavi je hodně sportovních fanoušků a i florbal má hodně širokou členskou základnu, takže mám neskromné přání: Aby hala byla plná na všechna utkání.

autoři: ala , ppe
Spustit audio