Místo svačiny zaplatíte pokutu. Z bufetu městského úřadu je v Trutnově nová služebna městské policie

6. únor 2024 08:14

V budově trutnovského městského úřadu je nově i oddělení městské policie. Místnost pro strážníky vystřídala dlouhodobě neprosperující bufet, místo na polévku a chlebíček se tam teď lidé mohou zastavit s pokutou nebo stížností. Přímo na místě zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

„Hledali jsme využití prostoru, který nefungoval. A i když se poslední nájemce opravdu velmi snažil a jeho nabídka byla poměrně pěkná, tak ani potom mu to finančně nevycházelo,“ vysvětluje důvod změny starosta Trutnova Michal Rosa z ODS.

Na to, že se místo svačiny dá v bývalém bufetu zaplatit pokuta, si lidé už začali postupně zvykat.

Strážník Čeněk Rakus měl hned první den poměrně napilno. „Zatím jsme tady vyřešil několik pokut, nějaké předvolání a oznámení. Kdy se lidé přiznali, že když už si byli na městském úřadě například vyzvednout nové doklady, tak se tady stavili a oznámili třeba, že někde už dlouho parkují nějaká auta. Tak jsem dal podnět strážníkům, kteří na místě událost zdokumentovali.

V budově trutnovského městského úřadu je nově i oddělení městské policie

Nové oddělení pro veřejnost, jak se služebna oficiálně nazývá, má převzít část činností operačního střediska, umístěného ve stísněných polosklepních prostorách.

„Je to tu prostornější a je to přímo u vstupu do městského úřadu. Takže lidé, pokud si jdou něco vyřídit na úřad, tak mohou rovnou zamířit i na městskou policii. Mohou tady podat oznámení nebo si zařídit parkovací kartu či vyřídit přestupek, říká ředitel Městské policie v Trutnově Radek Svoboda.

Čtěte také

Umístění nového oddělení má ještě jedno plus pro budovu radnice, myslí si strážník Čeněk Rakus. „Jsou tu různá oddělení, jako třeba sociální péče, může docházet k nějakým emocím, tak je dobře, že je tu vždy ozbrojený strážník, který může okamžitě zakročit. Nebo si v případě nějaké vyhrocené situace přivolá na pomoc další hlídku.

Že by město záměrně posadilo strážníky vedle kanceláří, kde se řeší třeba sociální dávky, ale starosta Michal Rosa odmítl. „Určitě to není primární důvod. Hlavní důvod byl ten, aby občané, kteří si přijdou něco vyřídit s městskou policií, aby tu záležitost řešili v kulturním prostředí.

Nové prostory městské policie jsou v Trutnově vybavené novým nábytkem, vymalované a čisté. A otevřené jen v úředních hodinách městského úřadu, pozdě odpoledne, večer, v noci nebo o víkendech musí lidé stále ještě tam, kam bývali zvyklí chodit - tedy do oné už zmíněné nevyhovující služebny.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související