Ministr vnitra Hamáček: Měli bychom jít cestou nouzového stavu, ale pan premiér má jiný názor

Vláda na včerejším jednání neschválila návrh ministra vnitra, aby byl kvůli šíření koronaviru vyhlášen nouzový stav. O dalších možných opatřeních by měla ve středu jednat Bezpečnostní rada státu. „Musíme postupovat tak, abychom situaci řešili systémově a taky podle zákonů, a ty nějaké postupy předpokládají,“ trvá na svém Jan Hamáček. 

Čtěte také

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček na včerejší Bezpečnostní radě státu navrhoval, aby byl vyhlášen nouzový stav. Premiér Babiš s ním ale nesouhlasí. „Z hlediska resortu ministerstva vnitra jsme přesvědčen, že by bylo jednodušší operovat v krizovém režimu. Pan premiér je ale přesvědčen, že k tomu zatím není důvod.“

„V nouzovém stavu jsme schopni našim občanům ukládat některé povinnosti. Například pokud se budou vracet ze zasažených regionů, můžeme jim nařídit povinnost hlásit se na příslušné hygienické stanici,“ vysvětluje.

Na hokej ano, na biatlon ne?

Během schůze se rozhodlo, že Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude bez diváků, i když předposlední kolo hokejové extraligy, které se má odehrát dnes, se obešlo bez podobných opatření. 

Vše podstatné, co potřebujete vědět o epidemii koronaviru, včetně základních informací o tom, jak se chránit, najdete přehledně na webu iRozhlas.cz

„Jsme v situaci, kdy musí ministerstvo zdravotnictví každou veřejnou akci posoudit individuálně a říct, zda představuje riziko, nebo nikoliv. Z mého pohledu by bylo jednodušší říct, do jakého počtu osob jsou takové akce možné,“ navrhuje ministr Jan Hamáček v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Vykoupené obchody a roušky

Podle předsedy ČSSD Hamáčka není důvod v této fázi nákazy vykupovat supermarkety. „Ani v těch nejhorších případech v Itálii a Číně nedošlo k problémům se zásobováním,“ upozorňuje. 

Čtěte také

Na sociálních sítích se šířila diskuze o českých strategických zásobách. „Samozřejmě že jsem to zachytil. Někdo řekl, že máme zásoby na 1,3 dne, což samozřejmě vypadá jako málo. Na druhou stranu je potřeba říci, že je to 13 milionů denních dávek potravin,“ argumentuje ministr.

„Státní hmotné rezervy slouží k vykrytí výpadku. Pokud by došlo k nějaké problematické situaci, tak je můžeme nasadit, ale teď je v supermarketech, u výrobců a dodavatelů spousta jídla a to se nikam neztratí,“ říká Hamáček ve sněmovním studiu Českého rozhlasu. 

Panika kvůli jídlu je zbytečná.
Jan Hamáček (ČSSD)

„Když jsme v pondělí mluvili o aktuální situaci, narazili jsme na několik otázek, které budeme muset řešit. První jsou ochranné pomůcky, protože jak nemoc postupuje, tlak na distribuci roušek a respirátorů stoupá a na trhu tento sortiment není,“ reaguje Hamáček na nedostatek ochranných pomůcek v nemocnicích a lékárnách.

Nouzový stav jako politické PR?

Včera na návrh vyhlášení nouzového stavu na sociálních sítích reagovali Hamáčkovi kolegové z vlády. Lubomír Metnar ho na Twitteru dokonce nepřímo obvinil, že se snaží dělat si na současné situaci politické PR. To ale Jan Hamáček popírá.

„Rozhodně to nepřispívá dobré atmosféře v rámci vládní koalice a určitě si nechci dělat PR na asi největší bezpečnostní výzvě této vlády,“ odmítá obvinění a zdůrazňuje, že mu jde hlavně o to, abychom byli připraveni. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související