Máte rodinného lékaře nebo lékárníka? A co knihovníka? Jiřina Bittnerová z Vysokova je knihovnicí roku

30. listopad 2017 10:44

Na vesnici je obecní knihovna často místem, kde se odehrává mnohem více věcí, než jen půjčování a vracení knížek. Bývá to kulturní centrum obce a knihovník nebo knihovnice mají podobně významné postavení, jako míval dříve na venkově pan učitel.

Redaktorka Romana Pacáková se zajela podívat do obecní knihovny Jaroslava City ve Vysokově, o kterou se stará knihovnice paní Jiřina Bittnerová. A stará se moc dobře, protože letos obdržela ocenění Knihovnice Královéhradeckého kraje 2017.

Nejlepší knihovníci a knihovnice Královéhradeckého kraje byli ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové a oceněni už po deváté a letos jich bylo celkem pět.

Paní Bittnerová prvním informacím o tom, že by měla být oceněna, nevěnovala moc velkou pozornost, protože si nemyslí, že by pro čtenáře vysokovské knihovny dělala něco mimořádného. Teprve když přišlo oficiální pozvání na slavnostní večer, vzala na vědomí, že asi opravdu bude muset vyrazit do Hradce Králové, aby si ocenění převzala.

Knihovnice Jiřina Bittnerová přebírá ocenění

O tom, že si za svou nezištnou práci nejen pro čtenáře Knihovny Jaroslava City ocenění zaslouží, není třeba pochybovat.

Knihovnu Jaroslava City ve Vysokově považují za kulturní centrum obce nejen pravidelní čtenáři. Práci Jiřiny Bittnerové oceňují rodiče dětí, které se tam scházejí každé pondělí, protože tam smysluplně tráví volný čas a paní knihovnice je kromě lásky ke knížkám a čtení vede také k různým tvořivým činnostem, které rozvíjejí jejich zručnost a fantazii.

Mohou přijít všechny děti, které si rády hrají, malují, tvoří, čtou a chtějí se naučit každý týden něco nového.

Kroužek je zdarma, děti mohou přijít kterékoliv pondělí, prostě tak, jak mají čas a chuť. Kroužek je vhodný pro předškoláky i pro starší děti a s doprovodem mohou přijít i ty nejmenší.

Kromě toho pro děti pořádá různé tématické výlety a přednášky či besedy se zajímavými lidmi. Společně nacvičují programy k různým slavnostním příležitostem, vítáním občánků počínaje a rozsvěcením vánočního stromu na návsi konče.

Dětské pondělky v Knihovně Jaroslava City ve Vysokově

Svůj pravidelný čas k setkávání mají v knihovně také vysokovští senioři, pro ně paní knihovnice organizuje různé vzdělávací kurzy, přednášky, tréninky paměti a workshopy.

Všichni společně pak vyrábějí například i vánoční přání a drobné dárky pro všechny vysokovské rodiny, které osobně v čase adventu s paní knihovnicí doručí, aby všem sousedům popřáli krásné svátky a dobrý další rok.

No a kromě toho paní Jiřina Bittnerová samozřejmě vede rozsáhlou knihovnickou agendu. Půjčuje knihy, eviduje ty nové, vyřazuje ty staré, stará se o to, aby všechny stále dobře vypadaly a byly v pořádku a lákaly velké i malé čtenáře k počtení. Ti si mohou přijít knížky půjčit nebo vrátit každé pondělí a středu od 16:00 do 17?30 hodin.

Knihovna nabízí:
Obrázková leporela pro nejmenší děti, hry pro nejmenší (magnetické tabulky...), omalovánky
Knížky pro malé začínající čtenáře
Dobrodružnou i naučnou literaturu pro starší
Literatura pro dospělé - místní fond je neustále obměňován a aktualizován
Veřejný přístup k internetu zdarma
Společenské hry např. "Ubongo", "Osadníci z Katanu", stavebnice
Knihovna sleduje, co čtenáři rádi čtou a snaží se jejich zájmu vyjít vstříc nabídkou nových titulů

Na základě dotazníku například zjistila, že největší zájem je o časopis Vlasta, a tak je vysokovská knihovna jeho pravidelným odběratelem.

Dětské pondělky v Knihovně Jaroslava City ve Vysokově

Pro občany Vysokova je půjčování knih i periodik zdarma a řídí se výpůjčním řádem, který udává výpujční dobu 1 měsíc s možností prodloužení.

A aby si své večery s knížkou mohli užít i starší lidé, kteří třeba do knihovny nedojdou, zavedla paní Bittnerová takovou knižní pohotovost a zájemcům z řad vysokovských seniorů nosí knihy přímo domů.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio