Marek Hudema: Myslí to prezident Biden vážně se závazkem bránit Tchaj-wan?

21. září 2022

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Spojené státy budou vojensky bránit Tchaj-wan v případě čínského napadení. Řekl to už potřetí, a tak se zdá, že tentokráte to skutečně platí. Předtím to totiž vždy následně někdo z Bílého domu zlehčoval. Znamená to tedy, že se blíží vojenská konfrontace Spojených států a Číny? Ne nutně. Naopak, podle některých expertů by to mohlo případné válce spíše zabránit.

Prohlášení prezidenta Bidena mění americkou politiku vůči ostrovu, který komunistická Čína považuje za svou odštěpenou provincii a chce ho získat zpět třeba i silou. Spojené státy chtěli něčemu takovému vždy zabránit.

Čtěte také

Jenže v 70. letech minulého století začaly spolupracovat s Pekingem proti Sovětskému svazu, a proto od té doby praktikovaly politiku takzvané strategické nejednoznačnosti. Neměly s Tchaj-wanem oficiální smlouvu o obraně a jen se zavázaly dodávat ostrovu zbraně a vybavení k udržení jeho „dostatečné sebeobranné kapacity“. Nebylo tedy jasné, jestli ho budou vojensky bránit nebo ne.

Mělo to hned dvě výhody. Spojené státy oficiálně nešly proti Pekingu, takže Čína a Amerika mohly zůstat přáteli a spojenci. Zároveň to odrazovalo Tchaj-wan, kde také netušili, nakolik stojí Američané za ním, od vyhlášení nezávislosti.

Závazek ostrov bránit

Právě nezávislost by totiž popudila Peking a mohla vést k jeho ozbrojené akci proti ostrovu. Fungovalo to skvěle zejména v situaci, kdy čínští komunisté neměly sílu Tchaj-wan obsadit a ani na něj uvalit efektivní blokádu. Američané se nemuseli s ochranou ostrova příliš namáhat.

Čtěte také

Dnes je ale situace jiná. Peking a Washington už nějaký čas nejsou spojenci a komunistická Čína nedávno názorně ukázala, že může Tchaj-wan obklíčit svými loděmi a letadly a pokusit se ho „vyhladovět“.

Za tři až pět let bude mít zřejmě dokonce sílu ostrov vojensky obsadit. V tom případě ale strategická nejednoznačnost nic neřeší. Jen nechává čínským komunistům prostor pro to myslet si, že možná Američané nebudou ostrov bránit. Povzbuzuje je tak vlastně k útoku.

Marek Hudema

Naopak jasný závazek ostrov bránit by mohl Peking od případné vojenské akce či blokády odradit a zajistit nadále mír. Byť tedy vyjádření Bidena na první pohled vypadá jako harašení zbraněmi, může přispět ke klidu zbraní.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio