Manželé Vondrákovi změnili život a vsadili na pěstování zdravého černého bezu

10. květen 2024

Radka a Radek Vondrákovi toužili po kontaktu s přírodou. Společně proto pod bájnou horou Blaník založili rodinnou Bezovou farmu Křížov. Dnes pěstují bez černý odrůdový na pěti hektarech ekologicky certifikovaných sadů. Zdraví, příroda a péče o tři děti je pro ně prioritou.

Manželé Vondrákovi svou mladou rodinu zakládali na krásném venkově Podblanicka. Mělo to ale háček. Bydleli na venkově, stále ale jako úspěšní podnikatelé pracovali doma za počítačem. Paní Renata jako projektová manažerka, Radek Vondrák byl původním povoláním naopak IT specialista. Rozhodli se pro změnu a začali podnikat v zemědělství.

Před sedmi lety založili bio Farmu Křížov, kde na 5 ha sadů pěstují černý bez a své pozemky stále rozšiřují. Tím je ale také stále více práce. A proč právě černý bez? Je tak léčivý, že se v lidové moudrosti říká “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. A to je také motto jejich rodinné bio Farmy Křížov.

Změna, která chtěla odvahu

Zvláštní péči u Vondráků mají nejen květy, ale také plody černého bezu

Vondrákovi původně bydleli v krásném domě na Vlašimsku. Stále více toužili po skutečném venkovském životě, přáli si být v kontaktu s přírodou, a také budovat něco trvalého, co mohou jednou předat svým třem dětem. Právě práce s půdou patří k trvalým hodnotám. Krásně vybavený rodinný dům proto vyměnili za zchátralejší usedlost, která ale měla to hlavní. Ornou půdu. Tu ale krátce poté změnili na sady.

Když jim v roce 2017 přivezli ze zahraničí tisíce malých sazenic černého bezu, neměli pro množství práce čas přemýšlet nad tím, jak se jim právě v tuto chvíli mění život. Sazenice z přepravek vybalovali a vysazovali ve dvou. Nyní se starají o 3 256 stromů černého bezu na 5,33 hektarech a bez brigádníků se neobejdou. Musí je ale vybírat velmi pečlivě, lidé totiž u Vondráků během sklizně i přebývají ve vlastním menším samostatném bytě a společně tak tvoří velkou rodinu.

Máte doma černý bez? Pak máte 90% domácí lékárny

Volba pěstování bio černého bezu ve velkém byla výsledkem mnoha náhod a doporučení. Když se o tento legendární keř začali více zajímat, zjistili, jaké má neuvěřitelné zdravotní účinky. Působí na normální funkce dýchacího systému, močových cest a prostaty, pomáhá při vylučování a pročištění těla, funguje jako antioxidant, napomáhá normálnímu stavu kloubů, napomáhá zajistit normální glukózu v krvi, podporuje imunitní systém, a mnoho dalšího.

Další krok byl, vymyslet, co vše budou Vondrákovi vyrábět. Dnes prodávají své kvalitní výrobky – nápojové bio koncentráty, mošty, sušené čaje, marmelády, sirupy, tinktury, a také čistý pyl z černého bezu. To vše ale vyžaduje investice, plánování, studium procesů šetrného zpracování a především hodně práce.

Paní Radka má hlavní pravidlo, do prodeje jdou pouze ty výrobky, které chutnají rodině. A pravidlo číslo dvě, cukr se u Vondráků používá co nejméně. Jejich černý bez je totiž chuťově vynikající a nepotřebuje žádné doslazování. Květy se suší šetrně, vcelku a sbírají se zralé. Proto také u Vondráků můžete dokonce koupit malou lahvičku pylu.

Vondrákovi si na farmě dobře rozdělili své povinnosti

Nová práce, která změnila i rodinný život

A jak farma změnila chod v rodině? Při této otázce se paní Radka hodně zasměje. Práce na farmě totiž v rodině jednoznačně rozdělí mužské a ženské role. Jako projektová manažerka nikdy tolik nevařila. Dnes kuchyně leží výhradně na ní, zatímco pan Radek řeší těžší manuální práce a má na starosti zemědělské stroje.

A jak se bývalý IT manažer cítí, když vyjede do sadů na traktoru s hnojivem? Prý si splnil klučičí sny. A po náročné administrativní práci, kterou dnes musí podnikatelé v oblasti zemědělství vykazovat, je pro něj práce v sadech doslova za odměnu. Paní Radka pak má na starosti hezké balení výrobků, a pokud si o nějaký do Bezové farmy Křížov napíšete, bude Vám ho s láskou připravovat právě ona.

Spustit audio