Manžele Adamczykovy a Miraie Navrátila spojuje víc než StarDance. Poslechněte si talkshow Jana Pokorného

7. červenec 2023

Do své talkshow na festivalu v Karlových Varech pozval Jan Pokorný snowboardistku Evu Adamczykovou s hercem Markem Adamczykem a hudebníka Miraie Navrátila, který do Karlových Varů přiletěl rovnou z Londýna. Všechny tři hosty spojuje soutěž StarDance, kterou Mirai absolvoval a Adamczykovy letos čeká. „Chodil jsem trénovat čtyřicet hodin denně, dvoufázově,“ popisuje Evě a Markovi Mirai. Chtěli odmalička být těmi, kým jsou dnes? A jaký je snowboardový svět?

Co byste mohli být, a nejste? Dám prostor Miraiovi. Vy jste mohl být profesionální tenista. Na Wimbledonu jste dneska mohl hrát...

Mirai: To si myslím, že spíš ne. Bavil mě tenis, chtěl jsem vyhrát grandslam. Měl jsem sen, že se mi to třeba jednou podaří, ale zavčas jsem pochopil, že nemám dostatek daru od Boha a ani dostatek disciplíny, abych to tak měl. Nicméně jsem zjistil, že i tenisti umí celkem slušně zakalit. Říkal jsem si, že jenom umělci mají mejdany a sportovci se musí neustále držet... Nicméně můžu potvrdit, že ne každý má dietní režim jako Novak Djoković a drží se, což mě hrozně potěšilo.

Čtěte také

Mohl jste být taky právník...

Mirai: Kde je hranice mezi tím, kdy člověk opravdu mohl a kdy spíš opravdu nemohl? Já nevím. Studoval jsem to, nicméně přijde mi, že ten svět je mi pocitově natolik vzdálený, řeší se tam spíše problémy lidí. My řešíme to, že lidi se v pátek večer jdou pobavit, jdou si zazpívat, zaskotačit, opít a my můžeme být toho součástí.

Mnohem víc mi voní ten svět, ve kterém se řeší radost než problémy. Takže je otázka, jestli jsem mohl být... Asi jsem mohl, nicméně jsem rád, že tento svět, kterým teď aktuálně žijeme, můžeme žít. Přijde mi lepší.

Čím byste taky mohla být, kdybyste nebyla snowboardistkou?

Eva: To je problém. Já jsem nevěděla, na jakou školu jít, a byla jsem ráda, že můžu dělat snowboard. Až když jsem se tím živila, tak jsem si říkala, že půjdu na FTVS, že mě sport docela baví. Tuhle otázku jsem už párkrát dostala a nedokážu to vůbec říct. Spíš jsem řešila, jaký jiný sport bych dělala než jinou práci... To si nedokážu představit zatím.

Marku, vy jste měl vzhledem k tomu, z jaké rodiny pocházíte, jinou možnost než být umělcem u divadla a u filmu?

Marek: Mě nikdo nenutil, abych se tímhle směrem vydal, ale zároveň jsem neviděl nějakou jasnou cestu jiným směrem, takže jsem se vydal po téhle, protože jsem se tomu věnoval od malička. Říkal jsem si, že uvidím, kam mě to dovede, a zatím to pořád jde, takže se toho držím.

Hosty Jana Pokorného ve večerní talkshow v rámci Dne s Českým rozhlasem na MFF Karlovy Vary byli Eva Adamczyková s manželem, hercem Markem Adamczykem

Jaké to bylo proniknout do Evina snowboardového světa?

Marek: Největší překvapení pro mě bylo, že jsem myslel, že Evka pořád jenom trénuje, a zjistil jsem, že zas tolik netrénuje. Když není na soustředění samozřejmě. Protože trénink si odbude ráno za hodinku a pak má čas. Já jsem byl přesvědčený, že nebude mít vůbec žádný čas, a nebylo to tak hrozné. Pak mi utkvěla věta, že forma se musí vyležet, tak jsem si říkal, že to není zas tak špatné. (smějí se)

To už by někteří z nás byli několikanásobní šampioni, kdyby tohle platilo. Jak je to, Evo, doopravdy

Eva: Když ležíte se zlomenýma nohama třeba, tak se musíte uchlácholit tím, že forma se musí vyležet. (usmívá se) Ale jak kdy. Letní trénink, atletika, je hodinu a půl, posilovna je dvě hodiny... Někdy mám dvoufázový trénink, ale není to tak časově náročné, nejsme biatlonisti nebo vytrvalostní lyžaři...

Čtěte také

Naše zátěž je minutu, minutu a půl, takže jsme takoví osmistovkaři, když to chcete porovnat. Když jedeme na kopec, tak jedete v sedm ráno a vrátíte se ve dvě odpoledne. Ale efektivní to moc není, protože jste tam šest hodin, ale dáte třeba šest jízd.

Marku, jsou snowboardisti pohodáři, kteří to zase moc neprožívají, dokonce se spolu i kamarádí?

Marek: No rozhodně! Minimálně v tom týmu se spolu kamarádí. (smějí se) Já jsem nikdy nebyl na závodech. Evka se tváří, že si se soupeřkami docela rozumí, ale musím jí v tom věřit, já jsem to nikdy neviděl.

A to říká i do médií, že se s některými kamarádí...

Eva: Jo, já řeknu cokoliv. (směje se)

Uzavřeme snowboardistické okénko. Zeptám se Miraie Navrátila, co ho čeká v létě jako zpěváka, skladatele, frontmana, entertainera?

Mirai: Budeme hrát fesťáky, tak jako každý rok. Na podzim jedeme velké turné v hokejových halách v Ostravě, Brně, Pardubicích a v O2 aréně. Příští rok chystáme svoje akce, kde budeme „felit“ s fanoušky... To je plán na následující rok. A až to dohraju, chci jet na cestu kolem světa...

Jak vypadá příprava manželů Adamczykových na soutěž StarDance? Jak vzpomíná Eva Adamczyková na taneční? A jací jsou Eva s Markem filmoví diváci? Poslechněte si celý rozhovor.

Mirai Navrátil zahrál živě několik svých písní
autoři: Jan Pokorný , vma

Související