Lukáš Jelínek: Na změnách rodičovské koalice nevydělá, spíše naopak

4. červenec 2023

Není divu, že zpráva o tom, jak Fialova vláda prosazuje navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun, žádné bouřlivé nadšení nevyvolala. Kabinet může být rád, pokud se proti němu zklamaní rodiče otevřeně nepostaví, ostatně jejich petice již nabaluje podpisy. Copak nás ministři ještě nedávno nevyzývali k mezigenerační solidaritě a nevytrubovali, že by se senioři měli uskrovnit, aby zbylo na mladé rodiny?

Jenže po nižší valorizaci penzí teď přichází ledová sprcha pro táty a mámy malých dětí. Rodičovská sice vzroste, ale jen těm, jimž se potomstvo narodí v roce 2024. Všem se pak zkrátí doba čerpání příspěvku ze čtyř na tři roky.

Čtěte také

Od minulého narovnání dávky uplynuly tři roky. Vinou inflace a souvisejících krizí je dnes reálná hodnota 300tisícové rodičovské zhruba o 80 tisíc nižší. Mnohé rodiny tak musejí uvažovat, na čem ušetřit. Na dovolených a výletech? Na kroužcích a sportovních aktivitách dětí? Na stravování či šatníku?

Obávám se, že sliby premiéra Petra Fialy ohledně usnadnění nástupu rodičů do práce a sladění zaměstnání s rodinným životem a péčí o dítě je příliš neuklidní. Zvlášť když mohou mít v živé paměti, jak zejména ODS a KDU-ČSL před necelými čtyřmi lety bušily do Babišovy vlády, aby se rodičovská spravedlivě navýšila všem rodinám s dětmi do čtyř let, tedy nejen těm s čerstvě narozenými.

Karta se obrátila, ve Strakovce se nájemníci vystřídali a středopravicová koalice se dokázala shodnout jen na nespravedlivém rozdělení rodin na ty, kde už děti řádí, a na ty, jež jsou teprve v očekávání. Pokusy lidovců a pirátů o kompromisní řešení neuspěly. Zejména piráti tlačili na odstupňované navýšení, při němž by se třicet tisíc přidalo i rodinám s dětmi, jež přicházejí na svět od letošního července, a aspoň deset tisíc rodičům s dětmi narozenými loni.

Čtěte také

Nepochodili – a mají o důvod víc přemýšlet, co je ještě ve vládě drží. Jejich prioritám se nedaří, sedí v kabinetu s ministrem spravedlnosti, který podle nich ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát, a ještě musí sledovat, jak je stále nervóznější jejich drahotou těžce zkoušený elektorát.

Osekávat platy a dávky, případně je pouze symbolicky dorovnávat, a naopak škrtat, kde se dá, je dost primitivní strategie do rozpočtově divoké doby. Neudusí vláda ekonomiku? Nezbrzdí rozvoj země a nezbytnou modernizaci? Nevystresuje občany natolik, že namísto demokratických stran budou pokukovat po populistech, demagozích a extremistech?

Zeď mezi rodiči

Přitom statistiky napovídají, že domácnosti s dětmi jsou na tom s příjmy na hlavu nejhůře. Prudce též klesá porodnost. To se možná po prvním lednu nakrátko změní. Zvlášť když těhotné ženy zejména z chudších vrstev budou navzdory zdravotním rizikům dělat vše pro to, aby neporodily letos, ale až po Silvestru. I to je důsledek nesmyslné zdi, kterou se vláda rozhodla mezi rodiče postavit.

Lukáš Jelínek

Poslední nadějí je Parlament. Především ve Sněmovně se dá očekávat šrumec vyvolaný opozicí, ale i částí koalice, a předkládání četných pozměňovacích návrhů. Koneckonců Fialovi s Jurečkou se v minulém volebním období podařilo spolu s vládními sociálními demokraty přivést k rozumu Andreje Babiše s Alenou Schillerovou, dnes může Babiš spojit síly s Ivanem Bartošem či Vítem Rakušanem.

To je ale vzhledem k napětí panujícímu mezi jednotlivými stranami asi příliš optimistický scénář. Pravděpodobnější je, že menší koaliční partneři opět jednou spolknou žábu a mezi lidmi se dál bude šířit, jak Fialův tým na jejich zájmy a potřeby dlabe.

Autor je politický analytik

Spustit audio