Lucie Šafářová: Ženský tenis je vyrovnaný. I největší hvězdy mohou prohrát v prvním kole

12. červen 2015

Už celou loňsku sezonu tenistka Lucie Šafářová cítila, že její herní úroveň je vysoko, a když přijela do Paříže, tak se všechno sešlo – potřebovala jenom posbírat více zkušeností a porvat se s vlastní nervozitou a drobnými strachy. „Jsem ráda, že se mi to takhle poprvé v kariéře podařilo,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Ženský tenis je v dnešní době vyrovnaný a na velmi vysoké úrovni, i největší hvězdy dokážou prohrát v prvním kole, a pokud člověk není připravený, tak se nemusí dařit. „Můžete se špatně vyspat nebo se nakupit únava, ale spíše je to tom, že vám sedne konkrétní turnaj,“ vysvětluje.

Publikum v tenise je podle ní roztroušené – domácí fanoušci nebo ti, kteří fandí vám a soupeřce. „Když přijdu na kurt, tak člověk je nervózní, ale zároveň mne to vyburcuje k nejlepším výkonům,“ podotýká.

A jak porazit Serenu Williamsovou? „Záleží, jak se cítí, když je tam stoprocentní, tak je těžké s ní hrát. Její servis má rychlost servisu mužů. Hraje velmi agresivně, nejlepší je ji dostat do pohybu a tlačit ji jako první,“ nastiňuje.

Sestry Williamsovy se na okruhu spíše distancují, mají ve svém týmu mnoho lidí a nejsou komunikativní. „Ale Serena mi po zápase popřála hodně štěstí, že jsem dobře hrála a že to byl výborný turnaj,“ říká.

Čtěte také

A nerozčilují ji během hry rituály soupeřek? „Některé jsou nepříjemné, ale já se snažím vždy soustředit na novu hru a nevnímat je, protože to může člověka jenom rozhodit,“ přiznává.

Tenisové zápasy jsou plné zvratů, a dokud nepadne poslední míč, tak to může skončit jinak. Proto se člověk musí snažit zůstat v daném momentu a soustředit se na míč, který přichází. „Jakmile vám jednou uteče koncentrace, tak je těžké se do ní vracet,“ podotýká.

Přípravu na Wimbledon zahájí příští týden ve středu, a co se týká čtyřhry s tenistkou Bethanie Mattekovou-Sandsovou, tak aby dosáhly na čistý grand slam, zbývá vyhrát Wimbledon a US Open. „Pokud by se to mělo povést, tak by to zasloužilo něco zvláštního, ještě žádné tetování nemám, ale kdyby se čistý grandslam podařil, tak bych do nějakého šla,“ říká.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio