Lízátka v původní velikosti i sklonu. Panorama Hradce Králové bude zase brzy vypadat jako dřív

19. leden 2023 08:19

Na staveniště nového fotbalového stadiónu v Hradci Králové se začala vracet ikonická "lízátka". Stožáry umělého osvětlení, které od roku 1974 dotvářely panorama krajského města, jsou původní - jen repasované a opravené. 

Čtěte také

Dva jeřáby se s lehkostí postaraly o to, že první lízátko - nejblíž k areálu staré nemocnice - bylo na svém místě krátce před polednem.

Zůstalo ale v uvozovkách "viset" na silných ocelových lanech, práce ještě neskončily, říká vedoucí stavby Daniel Novotný. „Je tam ještě spousta hodin práce uvařování, neumíme úplně odhadnout, jak to bude časově náročné. Ale lízátko se dá do pozice, zastabilizuje se, to znamená, zavaří se nějakým minimem svárů, aby bylo stabilní. A pak bude probíhat dovařování. To bude trvat v řádu hodin.“

Co lízátko, to dva dny - kompletní osazení by mělo být do týdne hotové. A to bez ohledu na případné rozmary počasí. Pokud bude mrznout nebo sněžit, postaví kolem stožáru stan.

„Jsou tady projektanti i statici, také svářeči a inženýři, kteří to vše řeší. My tady nemůžeme dělat nestandardní věci. To znamená, že i svařování bude probíhat za podmínek, které jsou k tomu určené. Takže se nebude svařovat na dešti a podobně, vysvětluje Daniel Novotný.

Čtěte také

Lízátka se vrátí téměř v původní velikosti, kratší budou o pár decimetrů, a v původním sklonu.

Vztyčení prvního stožáru přihlížel i architekt nové arény Tomáš Vymetálek. Od začátku plánování stavby věděl, že se lízátka musí na své místo vrátit. „Celkově jsou lízátka blíže k sobě. Ten stadion má kompaktnější rozměry, ale statické schéma je stejné. Tedy lízátko se neopírá o fasádu a konstrukci, stálo by i samo o sobě i bez té železobetonové konstrukce.

„Úhel 74 stupňů zůstává stejný, dodává Tomáš Vymetálek.

Stavba stadiónu pokračuje podle stavebních firem dál tak, jak předpokládá harmonogram, hotovo by mělo být do konce června. A když ne?

Čtěte také

„Sankce jsou vysoké, řádově statisíce korun za každý den zpoždění, které se potom ještě v čase zvětšují, takže i z tohoto parametru je ta smlouva pro město nastavena tak, aby za nestihnutý termín platil ten, kdo ho způsobil. Pakliže by to byl zhotovitel, což nemusí být vždy, tak potom ty sankce jdou za ním, popisuje náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP.

Ten se spolu s primátorkou Pavlínou Springerovou z HDK přišel na staveniště podívat. „Platí to, že jedeme podle harmonogramu. Máme samozřejmě naplánované nějaké schůzky, kde se budeme informovat o aktuálním stavu. A velká schůzka, kterou plánujeme, má být 25. ledna.

A to už by měla být všechna čtyři lízátka na svém místě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související