Lipno - vodní elektrárna i bruslařská dráha

17. leden 2010
Po Česku

Zajímáte se o techniku, nebo se raději vydáte 160 metrů pod zem? Pokud plánujete lyžařskou nebo bruslařskou návštěvu Lipna, můžete se podívat i do vodní elektrárny Lipno I.

"V oblasti Lipenska vznikaly každoročně povodně. Obyvatelé se nejprve snažili vyřešit problém vybudováním několika hrází - ve Frymburku, v Černé v Pošumaví a na Lipně. Postupně ale vymysleli variantu s velkou přehradou Lipno," vysvětluje vedoucí provozu elektrárny Lipno Bedřich Kučera.

Stavět se začalo v době budovatelského nadšení v roce 1953 a v roce 1959 začala elektrárna produkovat elektrickou energii. Vzniklo uctyhodné dílo, pro laiky pak především přehradní jezero.

"O Lipenském jezeru se říká, že je největší zatopenou plochou v České republice. Má rozlohu 4600 hektarů a do plného jezera se vejde 306 milionů metrů krychlových vody," uvádí Bedřich Kučera.

Samotná hráz se nezdá příliš velká. Vysoká je "jen" 25 metrů a dlouhá 296 metrů. Nejdůležitější část se ukrývá hluboko v podzemí. Elektrárna je totiž 160 metrů pod zemským povrchem a když stojíte na hrázi, nevidíte z jejího provozu téměř nic. "Je to proto, že Vltava je na 10 kilometrech mezi Vyšším Brodem a Lipnem na starém řečišti spadá o 160 metrů," dodává Bedřich Kučera. "Ve Vyšším Brodě nebyla vhodná lokalita pro stavbu tak vysoké hráze, proto byla postavena nízká hráz na Lipně a elektrárna byla zakopána pod zem."

Vodní elektrárna Lipno I

S průvodcem vstupujeme do zvláštního výtahu, který nás má dopravit dolů. Výtah je neobvyklý zejména tím, že jezdí v šikmém tunelu - trochu jako lanovka. "Jde o technologický přepravník osob, který může převézt až 8 lidí," upřesňuje Bedřich Kučera. Souběžně vede šikmý nákladní výtah s nosností až 80 tun, který může převést veškeré technologie elektrárny. Všechny stroje byly vyrobeny v tehdejším Československu.

Z výtahu vystupujeme ve spodní kaverně, tedy ve velkém sále vysekaném ve skále, s rozměry 60 x 22 x 38 metrů. Nacházejí se zde dvě Francisovy turbíny spojené s generátory. K nim je tlačnými šachtami přiváděna voda z přehradního jezera, jehož hladina je o 160 metrů výše. Použitá voda je odváděna do Vyššího Brodu k elektrárně Lipno II odpadním tunelem dlouhým 3,6 kilometru.

"Naše elektrárna má výkon 2x 60 MW. Číslo je však jen regulační. Výkon můžeme měnit od nuly do 120 MW," vysvětluje Bedřich Kučera.

Vodní elektrárna LipnoElektrárna Lipno I je součástí vltavské kaskády. Infocentrum je otevřené v letní turistické sezoně (od 15. června do 15. září) každý den od 10 do 16 hodin. V ostatní čas je k dipozici na základě objednávky.Za prohlídku, jejíž součástí je promítání filmů nebo funkční model elektrárny, zaplatí dospělí 20 korun, děti a studenti polovinu.zdroj: ČEZ

Elektrárna Lipno I je takzvaná špičková elektrárna. Její výkon je využíván jen při elektrických špičkách. Během nich se dobře uplatní její schopnost okamžitě rozběhnout produkci energie a dodat krátkodobě vysoký výkon. Podobnou lekci fyziky si můžete dopřát i osobně. Stačí, když navštívíte informační centrum elektrárny Lipno I.

Nejdelší upravovaná bruslařská dráha

Hladina Lipenského jezera je v zimě zamrzlá a prohánějí se po ní tu a tam lední jachty třídy DN, ale hlavně lidé na bruslích. Zdejší bezmála 11 kilometrů dlouhá a 6 metrů široká bruslařská dráha mezi obcí Lipno nad Vltavou a Frymburkem se stala pojmem.

"Místní využívají zamrzlou plochu léta a my jsme si vždycky říkali, jaká je škoda, že jich po hladině bruslí jenom pár, když je to taková krása. A tak jsme přemýšleli, jak ji zpřístupnit ostatním. Před dvěma lety jsme se setkali se zástupci rakouského rychlobruslařského svazu a ti nám ukázali, jak podobnou dráhu udržují. Po jejich příkladu jsme si vyrobili přístroje na úklid ledu a sněhu. Naše snaha se setkala s nebývalým ohlasem. Jenom v loňském roce navštívilo bruslařskou dráhu přes 70 tisíc lidí," uzavírá starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

Dopravní dostupnost - Lipno nad VltavouPříjezd autem od Českých Budějovic:
Vydejte se silnicí I/3 směrem na Dolní Dvořiště. Asi kilometr před hraničních přechodem odbočte na silnici II/163, která vás zavede přes Vyšší Brod až do Lipna nad Vltavou. O něco kratší je trasa přes Český Krumlov, Větřní a Frymburk. Z Českých Budějovic je to do Lipna nad Vltavou přibližně 60 km.Příjezd vlakem/autobusem:
Pro cestu do Lipna nad Vltavou můžete využít skibusů nebo skivlaků z Českých Budějovic a Tábora. Více viz jízdní řád.

mapa
Zobrazit přehradu Lipno a okolí na větší mapě
Spustit audio