Libor Dvořák: Docházejí Rusku peníze?

11. březen 2023

Ruský miliardář Oleg Děripaska na nedávném Krasnojarském ekonomickém fóru prohlásil, že pokud se do země nepodaří přilákat zpátky zahraniční investory, peníze Rusku dojdou už napřesrok. „S penězi má stát potíže už v tuto chvíli,“ říká Děripaska, „proto taky podnikatelskou sférou třepe jako oslíkem otřes se.“

Podle známého ruského miliardáře je pro získání nových investorů ze „spřátelených zemí,“ ale také pro přeorientování celé ekonomiky východním směrem, nutná „vláda práva a předvídatelnost dalšího vývoje země.“ „Pokud budeme v souvislosti s nějakými problémy měnit pravidla kvartál co kvartál, nebude nám nikdo věřit – ani zahraniční, ale ani domácí podnikatelé,“ varuje Děripaska.

Další břemeno?

Během svého krasnojarského vystoupení tento miliardář doporučil „snížit na polovinu až třetinu počty činovníků silových struktur.“ Ti jsou pro ekonomiku, stíhanou sankcemi, „dalším vážným břemenem na krku.“ „Státní kapitalismus je cesta nikam,“ přesvědčoval přítomné Oleg Děripaska.

Čtěte také

Zajímavá byla reakce nejvyššího přítomného státního úředníka, krasnojarského gubernátora Alexandra Usse. Ten řekl, že potřebu omezování státního aparátu chápe, ale zároveň svého předřečníka vyplísnil, že „tak choulostivé problémy probírá před tak širokým publikem.“

Putin by měl z pana gubernátora jistě radost… Pikantní ovšem je, že sám Děripaska figuruje na amerických sankčních seznamech už od roku 2018 jako osoba přímo financující ruského prezidenta…

Neblahé předpovědi

Dopřejme si ale i odhad z jiného zdroje: „Pokud bude válka probíhat s dosavadní intenzitou, potrvá ještě dva roky,“ tvrdí litevská tajná služba, která ovšem svůj odhad relativizuje, když poukazuje na fakt, že záleží i na tom, nakolik bude Rusko schopno saturovat výdaje na válku z jiných kapitol státního rozpočtu a jaké podpory se mu dostane ze strany takových zemí jako je Írán či Severní Korea.

Libor Dvořák

Zkrátka a dobře – spoléhat na jakékoli odhady ruských možností financování války je věc velmi ošidná, nepřesná a nespolehlivá. Zejména když si uvědomíme, že Vladimir Putin se sám vmanévroval do situace, kdy válku musí vyhrát, anebo s ní přinejmenším nesmí přestat. Čehož si je sám jasně vědom.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.