Liberty Ostrava navrhuje svým věřitelům, aby ze seznamu věřitelů vyloučili Tameh

7. březen 2024 16:36

Hutní společnost Liberty Ostrava navrhuje svým věřitelům, aby ze seznamu věřitelů vyloučili jejího dodavatele energií Tameh Czech. Rozeslala jim hlasovací lístky, na nichž mají stvrdit svůj souhlas. ČTK to dnes sdělil mluvčí Tamehu Patrik Schober. Ivo Štěrba za Liberty Ostrava dopoledne řekl, že firma připravuje vyjádření a zatím k tomu nic dalšího nelze říct. Později sdělil, že se k tomu Liberty nebude vyjadřovat.

Jednatelka Kristina Červenková v dopise Tamehu ostatním věřitelům Liberty uvedla, že Tameh Czech je tímto postupem znepokojený. „Tameh Czech je klíčovým dodavatelem společnosti Liberty Ostrava a závody obou společností jsou propojené. Již z tohoto důvodu nedává smysl, aby byla společnost Tameh Czech vyloučena z preventivní restrukturalizace společnosti Liberty Ostrava, když je to právě společnost Liberty Ostrava, která veřejně prohlašuje, že chce obnovit provoz svého závodu a začít opět s prvovýrobou oceli,“ uvedla Červenková.

Snaha o vyloučení Tamehu jakožto největšího věřitele Liberty Ostrava a jejího klíčového dodavatele z preventivní restrukturalizace podle ní potvrzuje neudržitelný přístup Liberty k preventivní restrukturalizaci jako takové.

Liberty Ostrava

Schober uvedl, že pokud se podaří Liberty pohledávky společnosti Tameh zpochybnit, nezbude Tamehu, než je následně vymáhat soudně. „Tento postup Liberty poskytuje jasný důkaz o tom, že cílem Liberty není dosáhnout dohody se společností Tameh. Dále nedává žádnou šanci na brzké obnovení provozu vysokých pecí Liberty. Respektive celá aktivita je vedena úmyslem vydírat akcionáře a věřitele společnosti Tameh, získat čas a donutit akcionáře Tamehu levně prodat svůj závod Liberty,“ uvedl Schober. Tímto jednáním podle něj Liberty ohrožuje existenci Tamehu i svoji.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6000 lidí, Tameh okolo 300.

Čtěte také

Většina provozů v huti stojí, protože jí Tameh přestal dodávat energie a na jejich dodávkách a cenách se firmy stále nedohodly. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Jejich návrat Liberty od té doby každý týden odkládá, tento týden tak učinila už podesáté.

Štěrba před několika dny uvedl, že Liberty dokončila přípravu restrukturalizačního plánu a tento týden ho bude představovat všem svým věřitelům, abych pro něj co nejdříve získala jejich podporu. Se všemi věřiteli chce Liberty restrukturalizační plán projednat do 21. března, kdy vyprší moratorium. Soud minulý týden uvedl, že věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je více než 1300. Slezská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

„Ačkoliv společnost Liberty Ostrava dříve při přípravě tzv. sanačního projektu zahrnula pohledávky společnosti Tameh Czech do tohoto projektu ve výši cca 1,6 miliardy korun a tyto pohledávky označila za nesporné, nyní bez bližšího zdůvodnění navrhuje, aby společnost Tameh Czech byla z preventivní restrukturalizace vyloučena. Tento krok však z pohledu restrukturalizace nedává žádný smysl,“ napsala Červenková věřitelům. Pokud podle ní cílem restrukturalizace bylo restrukturalizovat pohledávky věřitelů odložením jejich splatnosti zhruba o půl roku, pak z tohoto procesu Tameh jako největšího věřitele nelze vylučovat.

Čtěte také

Liberty a Tameh jsou provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související