Liberec zústává bez porážky, Slavia otočila ztracený zápas

25. listopad 2011

Fotbalisté Liberce mají i po třetím kole Gambrinus ligy na svém kontě plný bodový zisk. Na stadionu U Nisy porazili mistrovskou Spartu 2:0. Stejným výsledkem vedl ještě čtvrt hodiny před koncem na Strahově v souboji se Slavií Jablonec, ale nakonec prohrál 2:3.

Liberec - Sparta

Mistr se předvedl v bídné formě, kterou připomněl své tápání ze závěru jara, a souboj o čelo prvoligové tabulky nezvládl. Branky vítězů vstřelili Hodúr a střídající Matula, další náhradník Ančic oba góly připravil. Sparťané vsadili na severu Čech znovu na opatrnější složení mužstva s dvěma defenzivními záložníky a jejich hra obhájce titulu vůbec nepřipomínala. Domácí byli pohyblivější, aktivnější při napadání a dělali méně individuálních chyb.

Letenské trápení na severu předznamenal kuriózní okamžik z 9. minuty, kdy náhradní gólman Grigar uviděl žlutou kartu za nesportovní chování na lavičce. Nervozita jako by se ale přenesla i na trávník, kde si domácí vypracovávali pevnější půdu pod nohama a také první šance, které vesměs přicházely z levé strany. Tam si velmi zdatně počínal někdejší sparťan Pudil a zdaleka předčil všechny nové letenské opory, které přišly právě z Liberce. Pudil byl i u nejnebezpečnější možnosti v 16. minutě: Blažek si nedokázal poradit s jeho ostrým centrem, který mu vypadl z rukou, ale vzápětí svou chybu napravil vyražením střely Zbyňka Pospěcha. Liberecká ofenziva byla důraznější a i ve zbytku prvního poločasu jasně dominovala, jenže bez brankového efektu. Jedinou slibnou akcí mužů v rudých dresech byl Slepičkův průnik z 11. minuty, který ale skončil chybnou zpětnou přihrávkou. O poločase trenér Hřebík vystřídal tvůrce hry Zelenku, ale hře jeho mužstva více než Matušovičův příchod prospěl na chvíli zvýšený pohyb. Sparťané najednou zlobili častěji a v 48. minutě měli po Petroušově hlavičce poprvé blízko ke skórování. V 59. minutě se ale zápas vrátil do původních kolejí. Hašek ztratil před soupeřovou šestnáctkou naivně míč, následoval rychlý brejk a důrazný průnik Zbyňka Pospěcha málem skončil brankou Hološka. Sparťané si varování nevzali k srdci a už v následující minutě přišel podobný kontr, pro změnu po pravé straně, který vedl střídající Ančic. Tentokrát se domácí dokázali prosadit: Hodúr se neukvapil, posadil sparťanské stopery na zadek a přesně trefil roh Blažkovy branky. Hosté připomínali tým ze závěru jara, kdy prohrávali jeden zápas za druhým. Snažili se využít alespoň standardních situací, jenže Petroušova dorážka v 72. minutě trefila jen ruce brankáře Čecha. Domácí byli naopak na koni a měli i další šance. Po Hološkově střele ze 74. minuty zachránil hosty Blažek, pět minut před koncem byl jen krok od pojišťující branky Ančic. Druhý gól ale nakonec Liberečtí stejně dali, přinesla ho Matulova trefa z 89. minuty.

Slavia - Jablonec

Fotbalisté pražské Slavie dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Jabloncem a díky výhře 3:2 se radovali z premiérového letošního vítězství v lize. Severočeši sice na Strahově po brankách Šenkeříka a Nesvadby vedli už po čtyřech minutách hry 2:0, ovšem slávisté díky trefám Krajčíka, Pitáka a Šventa v závěrečné čtvrthodině strhli vítězství na svoji stranu. Duel Slavie s Jabloncem tak po předchozích sedmi remízách konečně poznal vítěze. Slávisté na výhru nad Jabloncem čekali více než čtyři roky.

Trenér Slavie Karel Jarolím před středeční odvetou třetího předkola Ligy mistrů proti Anderlechtu Brusel nechal jen na lavičce odpočívat největší opory v čele s Pitákem, Latkou či Zbončákem, ale svého tahu asi brzy litoval. Improvizovaná sestava pražského týmu totiž měla vstup do zápasu přímo tragický: už v první minutě poslal Nesvadba míč na hlavu Šenkeříkovi a asi i sám střelec se divil, že jeho nadýchaný oblouček skončil s pomocí tyče za zády zaskočeného Kozáčika. Rozhození slávisté se ani na hřišti nestačili rozkoukat a rázem prohrávali o dva góly. Střelec první branky Šenkeřík si na hranici velkého vápna vykoledoval faul a Nesvadba se z trestného kopu trefil přímo do šibenice. Atraktivně hrající Severočeši v první půli před zmlklými ochozy jednoznačně ovládli dění na hřišti: ve dvanácté minutě z úhlu nebezpečně pálil aktivní Šenkeřík a za pár minut jej napodobil i jeho spoluhráč Hušek. V 25. minutě po Weberově rohu a Klapkově hlavičce dokonce musel míč z brankové čáry vykopávat bek Hubáček. Kouč Slavie Jarolím vzápětí ztratil trpělivost a poslal na hřiště záložníka Pitáka. Ten byl také u jediné nebezpečné akce sešívaných v první půli, ale deset minut před pauzou mířil těsně vedle.

Jablonec ale v druhém poločase začal hrát pasivně a příliš brzy se zaměřil na hlídání náskoku. Slavia soupeře sice držela na jeho polovině, ovšem drtivý tlak z její strany nepřicházel. Pouze Piták v 64. minutě pálil vedle a střelu Suchého zlikvidoval jablonecký gólman Špit.

Až čtvrt hodiny před koncem domácí začali křísit zbytky nadějí: na Jarolímův trestný kop naběhl Krajčík a v 76. minutě hlavou snížil. Krajčík tak po necelých dvou letech oslavil návrat do slávistické sestavy a mohl se radovat z premiérové ligové trefy. Slavia vycítila šanci a nasadila k senzačnímu obratu. Po šesti minutách Krajčík našel Pitáka a ten ostrou ranou k tyči vyrovnal. Ale i remíza byla slávistům málo. Tři minuty před koncem vyrazil gólman Špit Jarolímův roh jen na hranici pokutového území a záložník Švento svůj hlavičkový oblouček namířil přesně pod břevno. Slávisté tak před středeční bitvou s Anderlechtem nabrali patřičné sebevědomí.

Výsledky 3. kola:

Slovan Liberec - Sparta Praha 2:0 (0:0)

Branky: 61. Hodúr, 89. Matula
Rozhodčí: Jára - Hojsík, Novák. ŽK: Čech - Grigar (náhradní brankář), Došek
Diváci: 7120

Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Hamouz (60. Hodúr), Hodúr (75. Hochmeister), Abrahám, Pudil (83. Matula) - Hološko, Zb. Pospěch. Trenér: Lavička

Sparta: Blažek - Zd. Pospěch, Lukáš, Petrouš, Kadlec (81. Petráš) - Hašek, Sivok - Poborský, Zelenka (46. Matušovič), Kisel (46. Došek) - Slepička. Trenér: Hřebík

Slavia Praha - FK Jablonec 3:2 (0:2)

Branky: 76. Krajčík, 82. Piták, 87. Švento - 1. Šenkeřík, 4. Nesvadba
Rozhodčí: Adámek - Ondo, Ubias. ŽK: Krajčík, Hrdlička, Kozáčik - Šenkeřík
Diváci: 3273

Slavia: Kozáčik - Kováč (26. Piták), Holeňák (46. Latka), Zábojník, Hubáček - Krajčík, Suchý, L. Jarolím, Švento - Pešír (54. Hrdlička), Vlček. Trenér: K. Jarolím

Jablonec: Špit - Loučka, Drobný, Hrotek, Nesvadba - Michálek (72. Baranek), Kordula, Hušek, Weber - Klapka, Šenkeřík (80. Smíšek). Trenér: Rada

autor: ala
Spustit audio