Liberec spasili Gyan a Kinský

14. listopad 2002

Až penaltový rozstřel rozhodl o postupu fotbalistů Liberce do třetího kola Poháru UEFA přes anglický Ipswich Town. Těsně před koncem základní hrací doby odvety smazal jednobrankový náskok soupeře z prvního zápasu Gyan a po prodloužení čtyři domácí střelci se z pokutového kopu nemýlili, naopak ze stejného počtu exekutorů soupeře byla úspěšná jen polovina.

Gólmana Ipswiche Marshalla jako první vážně ohrozil Gyan až po půlhodině hry, když po rohovém kopu mířil hlavou těsně nad. Zajímavé věci se začaly dít až po přestávce. Druhý poločas zahájil Johanův oblouček pod břevno, Marshall míč vytěsnil na roh. Další šance se zrodila po křídelní akci Papouška s Johanou, jehož centr poslal neobsazený Baffour hlavou vedle. Stejný hráč se brankáře pokusil překvapit z dálky, ale střela neměla razanci.

Tlak Severočechů sílil, hostující obrana začala chybovat, ale výsledkem byl jen rostoucí počet rohových kopů. Slovákův příchod na trávník byl velkým přínosem, ale když už se slovenský reprezentant probil do pokutového území a zadovkou našel nabíhajícího Papouška, ten bez rozmyslu vypálil vysoko nad.

Nervózní publikum, které nedokázalo stadión U Nisy vyprodat, střídalo projevy nevole, sporadický potlesk a sborové povzdechy po domácích akcích, jež sice vypadaly nebezpečně, ale gólová střela jim chyběla. Ipswich celou druhou půli bránil a nakonec se mu to přece jen nevyplatilo. Střídající Blaha vyskočil po centru do vápna nejvýš, míč se dostal k Baffourovi a ghanský útočník ho pod těly obránců i gólmana přece jen propasíroval do sítě.

Na začátku prodloužení se do šance dostal střelec z úvodního duelu Bent, jehož jedovatou střelu po zemi Kinský nejprve ztlumil a pak jak dlouhý tak široký chytil v poslední chvíli na brankové čáře. Liberecké vedení mohl zvýšit Janů, ale vystřelil vysoko nad. Ve druhé části přidaného času byl nejblíže gólu dvakrát Papoušek, ale nejprve z úhlu a pak i kolmo k brance z hranice šestnáctky mířil vedle.

V závěrečném penaltovém rozstřelu se stal hrdinou brankář Kinský, jenž chytil pokus Bentovi a pak i Finidimu. Jelikož ani jeden z domácích fotbalistů nechybil, Liberec vyhrál pokutové kopy 4:2 a postoupil.

Slovan Liberec - Ipswich Town 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), na penalty 4:2

Branka: 87. Baffour. Penalty proměnili: Slovák, Holeňák, Lukáš, Papoušek - Holland, D. Bent. Neproměnili: Wright, Finidi. Rozhodčí: Trivkovič - Jedvaj, Novko (všichni Chorv.). ŽK: Polák, Slovák, Holeňák - McGreal, Gaardsöe, Marshall, Finidi. Diváci: 6509. První zápas: 0:1, postoupil Liberec.

Liberec: Kinský - Johana, Holeňák, Lukáš, Janů - Papoušek, Polák (80. Blaha), Hodúr, Zbončák (62. Ančic) - Nezmar (55. Slovák), Baffour.

Ipswich: Marshall - Wilnis, McGreal, Gaardsöe, Makin, Hreidarsson - Wright, Clapham, Ambrose (60. Holland) - Armstrong (80. Finidi), Couňago (50. D. Bent).

autor: fiš
Spustit audio