Lezec Adam Ondra chce zdolat stěnu El Capitan v Kalifornii

24. červen 2018

Elitní český lezec Adam Ondra chce v rakouském Innsbrucku potřetí vyhrát MS v lezení na obtížnost. Pak se vydá do Yosemit, kde plánuje zdolat cestu na slavné stěně El Capitan stylem on-sight – přišel, viděl, vylezl. Zároveň musí přemýšlet o olympijských hrách a postupně zařazovat do přípravy neoblíbené lezení na rychlost.

Dodatečně gratuluji k přelezům v Rumunsku, tam jste zdolal nejtěžší stěny. A co teď?
Teď mě čeká měsíc v Kanadě, kde polezu na skalách, než začnu trénovat na mistrovství světa. Pak budu natáčet s Českou televizí na Balkáně. V listopadu pojedu do Yosemit a doufám, že vylezu další cesty na slavném El Capitanovi.

Pak začíná tvrdá příprava na sezonu 2019. Letošní sezona bude ještě motivačně-odpočinková. Ale zatím se nebudu závodům věnovat plně, jen mistrovství světa. Ještě si odběhnu na skály, abych se motivačně načerpal. Pak už to bude směr na závody a tvrdý trénink.  

Lezecký superman Adam Ondra: Mezi horolezci je víc sympatických, čestných a hodných lidí než ve zbytku populace

03760232.jpeg

Špičku současného lezení si nejde představit bez Čecha Adama Ondry. Nejen o úžasném osmidenním přelezu extrémně těžké Dawn Wall v Yosemitech, ale také o „9c“ alias posouvání hranic lidských možností v Norsku, ve Španělsku a v Moravském krasu mluvíme s Adamem v cestovatelské a outdoorové Casablance.

Vloni jste objevil krásu vícedélkového lezení v Yosemitech, už tam máte vyhlédnutou další cestu? A bude to ještě větší boom, než už jste zvládnul?
To nevím, ale El Capitan nikdy nebyl vylezen stylem on-sight, vylezením cesty na první pokus bez jakýchkoli informací. Mám vybranou cestu, která se jmenuje Salathé a s tou bych se chtěl pokusit o první on-sight na El Capitana. Mělo by to být letos na podzim v listopadu.

A za kolik dní byste to chtěl zvládnout (Cesta Dawn Wall trvala 8 dní, pozn. red.)? 
Chtěl bych to zvládnout za takových 12 hodin (směje se). Na El Capitana jsou různé cesty různé obtížnosti. Ty lehčí se dají zvládnout i za 12 hodin. I volně, tj. že používáme jištění jen za to jištění. Ty těžší, třeba Dawn Wall trvají sedm i sedmnáct dní. Ty nejtěžší délky jsou obtížnosti 8b. Nezní to tak těžce, ale vylézt to po 10 hodinách lezení… Navíc mám jeden jediný pokus.

Pak už vás čeká trénink na další sezonu. Jak vlastně vypadá?
Většinou ráno přijdu na stěnu, dám si trénink na campus boardu, to je lezecká posilovna, kde se leze bez nohou. Pak je takzvaný bouldering, kde je to zaměřené čistě na sílu. Večer se většinou věnuji tréninku vytrvalosti, takže buď s lanem, nebo na malé stěně bez lana a lezu tam dokola, abych dokázal na stěně viset i dlouhé minuty.

Víc se dočtete na webu iROZHLAS.cz.

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců
autor: bak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.