Legendární Tatra, šest titulů z Dakaru i slivovice v chladiči. Karel Loprais oslavil sedmdesátiny

5. březen 2019

Tatra a Rallye Dakar – to jsou dvě hlavní věci, které se většině lidí vybaví, když slyší jméno Karel Loprais. Šestinásobný vítěz slavného závodu v pondělí oslavil sedmdesáté narozeniny.

Čerstvý sedmdesátník Karel Loprais patřil v devadesátých letech k největším ikonám Rallye Dakar. Se svým nákladním vozem Tatra pravidelně sbíral vítězství i pódiová umístění. A jaké byly jeho hlavní přednosti?

„Určitě velká vytrvalost a schopnost určit takové tempo, které bylo dostatečně rychlé, ale zároveň neničilo techniku,“ myslí si závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Ostravský rodák Loprais se kromě svých schopností za volantem proslavil i smyslem pro fair play a také uměním improvizovat. Když se v jednom dakarském ročníku začala jeho Tatra přehřívat, do chladiče putovaly všechny zásoby, včetně piva. A když to nestačilo, přibyla tam ještě jedna, typicky moravská tekutina.

„Když je třeba, musí se tam samozřejmě nalít cokoliv. U té slivovice to bylo jen symbolické, zas tolik jí nemáme, abychom s ní mohli naplnit chladič,“ vzpomínal v roce 2002 v rozhovoru pro Český rozhlas Karel Loprais.

Přestože slavný dakarský závod ovládl celkem šestkrát, což z něj dělá jednoho z nejúspěšnějších pilotů historie, nemá dnes potřebu svým mladším následovníkům radit.

„Myslím, že dnešní generace má svoji hlavu, jako my jsme měli svoji. Nemůžou si vzít ponaučení z našich chyb, které jsme nadělali. Ale jinak je v tom autě každá posádka sama, rozhodující se sami přímo na místě. Tam se radit nedá,“ prohlásil Loprais loni pro Český rozhlas.

Svými výkony na Dakaru otevřel cestu dalším českým závodníkům, včetně svého synovce Aleše.

„Patří mezi hlavní hvězdy českého motorsportu vůbec. Myslím, že dodnes závodníci, kteří se zúčastňují Dakaru, mu můžou být vděční za to, jak tady v Česku Dakar zpopularizoval a jak je tato soutěž dodnes hodně sledovaná,“ tvrdí Jakub Knoll a souhlasí s ním i jeden ze současných pilotů kamionů Martin Macík.

„Určitě to tady nastartovalo nějakou českou stopu, kterou máme myslím obrovskou. Taky jsou proto u nás nejoblíbenější kategorií kamiony,“ prohlásil o Lopraisovi Macík během loňského Dakaru, na kterém obsadil páté místo.

autor: dpr | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související