Legenda Zátopek běhá už i v komiksu. Dominují tyrkysová a oranžová barva

13. duben 2016

Slavného běžce Emila Zátopka si sportovní fanoušci asi nejčastěji vybaví v tílku s českým znakem a v trenýrkách. A právě tak vypadá i na obálce nové komiksové knihy. Ta se jmenuje jednoduše „Zátopek“ a v podtitulu má heslo legendárního vytrvalce „Když nemůžeš, tak přidej“. Spolupracovali na ní spisovatel a scenárista Jan Novák s výtvarníkem a hudebníkem Jaromírem Švejdíkem zvaným Jaromír 99. Kniha vychází ve spolupráci nakladatelství Argo a Paseka a za přispění Českého olympijského výboru.

Emil Zátopek patří k nejúspěšnějším atletům československé historie. Z olympijských her si odvezl pět medailí a další čtyři z mistrovství Evropy.

Po řadě dokumentů či knize se teď objevuje i v komiksu. Nápad vzešel od spisovatele a scenáristy Jana Nováka, mimo jiné autora úspěšné knihy o bratrech Mašínech. Cesta k němu však nebyla úplně přímá.

„Mě asi před deseti lety oslovil David Ondříček (filmový režisér, pozn. red.) s tím, že by chtěl natočit něco, cokoli o Zátopkovi. Já jsem v té době nevěděl o žádném příběhu, který by byl na film, a pak náhodou, když jsem během londýnské olympiády četl rozhovor s Danou Zátopkovou, tak jsem tam našel příběh, který se stal srdcem toho komiksu. O tom, jak Emil Zátopek vyhlásil soukromou stávku v roce 1952 před odjezdem na olympiádu,“ líčil Novák.

Protože na olympiádu do Helsinek neměl z politických důvodů odcestovat běžec Stanislav Jungwirth, odmítl jet i Zátopek. „A nakonec tenhle spor vyhrál,“ podotkl Jan Novák.

03568086.jpeg

Scénář se nikdy na plátna nedostal. Ani Novák sám prý vlastně neví, proč ho nakonec odmítli, nechtěl ho však nechat ležet v šuplíku, a tak se rozhodl z něj udělat komiks.

Ke spolupráci přizval Jaromíra 99, kterého obdivoval už za jeho Aloise Nebela. Výtvarníkovi se prý scénář líbil, na nabídku však nekývl hned.

„Já nerad prodávám zajíce v pytli, tak jsem říkal: Já vám nakreslím tři stránky a plus nějaké portréty,“ popisoval. „Demo“ pak poslal všem zainteresovaným lidem. „Jim se to líbilo, takže jsme si plácli, že to uděláme,“ řekl.

Společně se pak pustili do dlouhodobé a složité spolupráce. Oba autoři vycházeli z reality. Jan Novák třeba mluvil s Danou Zátopkovou a Jaromír 99 studoval někdejší reálie.

Komiks využívající jen dvě výrazné barvy – tyrkysovou a oranžovou – vychází Česku v těchto dnech, německá podoba knihy však už vyšla.

Jan Novák a Jaromír 99 doufají, že se dílo postupně dostane i do dalších zemí.

Kniha Zátopek
autoři: ČRo , Klára Vičíková
Spustit audio