Ladislav Dušek: Růst epidemie táhnou nahoru neočkovaní lidé do třiceti, seniory teď téměř nezasahuje

15. červenec 2021

Nově odhalených případů nákazy koronavirem v Česku v posledních dnech roste, podle epidemiologů kvůli mutaci delta a letnímu cestování. Současnými ohnisky v populaci jsou Plzeňsko a Praha s navázanými okresy a mladí lidé do třiceti let. „Jednak mají určitý styl života, který vede k velkému množství kontaktů, což je výhodné pro předávání tohoto typu respirační nákazy. Zároveň jsou to bohužel skupiny lidí, které jsou stále málo naočkovány,“ říká šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Reprodukční číslo epidemie i další parametry jejího hodnocení v Česku rostou. „Držel bych se nějakého dlouhodobějšího průměru: v počtu nově nakažených pacientů jsme průměrně vystoupali nad 240 denně. Musíme ale také zvážit, že vidíme jen ty diagnostikované, pozitivní zachycené testy. Ve skutečnosti v populaci může být i dvakrát třikrát víc lidí, kteří jsou ve skutečnosti nakaženi,“ připomíná ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Čtěte také

Hlavní ohniska jsou v Praze a na Plzeňsku

Počty záchytů nemocných ve většině krajů ovšem zůstávají relativně stabilní. „Růst je nahoru tažen třemi kraji: Hlavní město Praha, Středočeský kraj – hlavně jeho okresy, které souvisejí z Prahou – a potom plzeňský region,“ upřesňuje Dušek. Situace je podle něj oproti začátku roku specifická tím, že nákaza téměř nezasahuje seniorní skupiny a osoby s komorbiditami zhoršujícími průběh nemoci.

„Hlavně je nutné záchyty posuzovat z hlediska jejich struktury, rizikovosti. Už jsme si řekli, že většina jsou lidé mladého věku – můžeme říct, že v důsledku toho, že nejsou naočkováni, protože naprostá většina nově nakažených jsou neočkovaní lidé. Průběhy jsou ale jako v minulém létě relativně velmi mírné, do nemocnic jsou denně přijímány jednotky osob, pokud vůbec,“ dodává.

2. dávka už po 21 dnech

Uzavřené očkování oběma dávkami má podle Duška za sebou teprve zhruba pětina lidí ve věku 20–29 let.  Ke druhé dávce vakcíny se nově registrovaní mohou ode dneška dostat po třech týdnech. „Týká se to těch, kteří zatím nejsou očkováni první dávkou, ale jsou registrováni. U těch se automaticky ta doba zkrátí na 21 dní,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pro ty, kteří už jednu dávku aplikovanou mají, se nic nemění. Kromě dětí mezi 12 a 15 roky, těm se rozestup mezi dávkami také zkracuje. Ministerstvo tak chce zajistit co nejvyšší proočkovanost dětí ještě před začátkem školního roku.

autoři: Jan Pokorný , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.