Květa Jeriová-Pecková: Zimní olympiády se mají konat tam, kde padá sníh

Speciální rozhlasová stanice Radiožurnál Sport nevysílá jen o hokejového MS na Slovensku. Český olympijský výbor slaví 120 let od svého založení, a protože v Českém rozhlase se koná Den otevřených dveří, tak do foayer budovy na Vinohradské 12 zavítali opravdu zajímaví hosté – olympionici Květa Jeriová-Pecková a její manžel Zdeňek Pecka a historik ČOV František Kolář.

Květa Jeriová-Pecková získala tři medaile v běhu na lyžích a nejraději vzpomíná právě na ty olympiády, kterých se zúčastnila jako sportovkyně. „První medaile, to se asi vryje do paměti navždy. I ta druhá olympiáda, která byla také medailová, tak tam je spousta zážitků, které se těžko zapomínají,“ říká.

Olympijské hry se změní. Budou ekonomicky efektivnější, fanoušky ale čekají omezení, říká Roman Kumpošt z ČOV

Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru

Olympiáda v Česku? Utopie to není, zatím prý ale u nás chybí vhodné politické klima. V rozhovoru s s Miroslavem Burešem to říká Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru. „Podmínky pro pořádání olympijských her jako takových ale sama Česká republika zatím nemá,“ přiznává.

Za velmi zdařilou ale považuje olympiádu v roce 1994 v norském Lillehammeru. Ta svědčí o tom, že zimní olympiády by se měly dělat tam, kde padá sníh. „Byla to olympiáda, která byla skutečně v zimních kulisách, nikam se nedojíždělo…,“ vzpomíná.

A dvojnásobný medailista ve veslování Zdeněk Pecka k tomu dodává, že letní olympiáda má zase pevné místo kvůli přírodě. Jeho první olympiádou by ta v Montrealu, kde byl stadion na zahájení přímo v olympijské vesnici. „Zahájení se velmi povedlo a mán ně něj skvělé vzpomínky,“ říká.

A jak historik olympiád František Kolář říká, olympijské ceremoniály mají svou historii, a až v roce 1908 v Londýně bylo poprvé slavností zahájení. „Češi tam pochodovali jako samostatná výprava, byť neměli samostatný stát,“ přibližuje.

Olympiáda v Česku?

Věděli jste, že v roce 1924 o uspořádání olympiády v Praze žádal i Jiří Stanislav Guth-Jarkovský? Ten byl totiž dobrým přítelem Pierre de Coubertina, zakladatele moderních olympijských her, který ale chtěl ukončit svou činnost v olympijském hnutí v rodném městě. „Tak Guth-Jarkovský ustoupil a hry se konaly v Paříži,“ přibližuje František Kolář.

Nadějně začaly i snahy o olympiádu v Praze v roce 1980. Jenomže Sovětský svaz prohlásil, že když už olympijské hry ve východním bloku, tak nejdříve v Moskvě.

Sledujte sportovní hosty na vlastní oči! Vysíláme živě každý den na dvou kamerách zde.

A dokázala by Česká republika uspořádat olympiádu dnes? „Olympijské hry je akce, která je celosvětová, bohužel pro spoustu státu je finančně nedosažitelná. Na druhé straně bych si přál, abychom mohl olympijské hry v Praze zažít,“ uzavírá Zdeněk Pecka.

autoři: Jan Pokorný , prh