Královéhradecký kraj se letos chystá opravovat desítky mostů. Některé jsou v havarijním stavu

20. únor 2024 08:14

Královéhradecký kraj má na letošní opravy silnic připravené dvě miliardy korun. Část peněz je vyčleněná na opravy mostů, kterých má kraj na starost téměř 900. Podrobnosti o jejich stavu, který není vždy uspokojivý, zjišťoval redaktor Tomáš Lörincz.

Čtěte také

V jakém stavu tedy mosty v našem kraji jsou?
Kraj stav mostů kontroluje pravidelně a dělí ho do sedmi stupňů. Jednička - to je úředně "bezvadný stav" a pak se klasifikace postupně zhoršuje. Dvojka je "velmi dobrý", trojka "dobrý" a čtyřka "uspokojivý". Do této škály se z 900 krajských mostů vejde 750.

Ty zbývající jsou na tom hůř. Ve špatném nebo velmi špatném stavu je 121 mostů a v havarijním stavu jsou čtyři mosty.

Které mosty se mají letos opravovat?
Přesnější harmonogram představí kraj tento týden, podle předběžných informací se opravy mají týkat 34 mostů.

Čtěte také

Jednou z největších staveb mají být takzvané polské mosty v Krkonoších. Po nedávných opravách těchto mostů na silnici do Pece pod Sněžkou se letos dostane na mosty mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem.

Tady je situace o to složitější, že do obou horských středisek vede prakticky jediná příjezdová cesta a mosty je potřeba opravovat za provozu. Silničáři opět chystají stavbu mostního provizoria, případně kyvadlový provoz. A pokud jde o další stavby, tak kraj chystá opravy dvou mostů v Nechanicích nebo mostu ve Smiřicích.

Průměrný stav mostů se tedy postupně lepší. Existují nějaká objektivní hlediska a statistiky?
Královéhradecký kraj řadí mosty do jednotlivých kategorií od těch v bezvadném stavu až po stav havarijní podle různých kritérií. Bezvadný stav je jasný, tam chyby nejsou.

Čtěte také

Mosty ve velmi dobrém stavu mají například skvrny na omítce nebo mírně prohnuté zábradlí, u mostů ve stavu dobrém už najdeme třeba poškozené zábradlí nebo vozovku, ale jen do té míry, že to neovlivňuje zatižitelnost mostu. Když se pak posuneme k těm horším kategoriím, tam už se evidují třeba praskliny, vypadlé kameny nebo prorezavění.

Jednotlivé stupně mají hodnocení 1-7 a mosty v Královéhradeckém kraji mají průměrné hodnocení kolem 3.5, které se rok do roku lepší sice o setiny, ale lepší. Protože opravy se dějí každoročně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související