Královéhradecký kraj rozdělí i v letošním roce na podporu provozu malých knihoven 10 miliónů korun

22. leden 2023 08:24

Část knihoven přežívá především díky finanční podpoře od Královéhradeckého kraje. Peníze schválili zastupitelé a hejtmanství už začalo s jejich rozesíláním. Především pro knihovny v těch nejmenších obcích je to podpora klíčová.

Čtěte také

„Tyto prostředky kraj nyní rozesílá mezi jednotlivé okresní knihovny, které dále tyto finanční prostředky distribuují mezi menší obecní a další knihovny,“ vysvětluje princip fungování podpory mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Část z deseti miliónů korun míří třeba na Trutnovsko, kde knihovna v Trutnově spolupracuje s desítkami menších.

A podle ředitelky Jaroslavy Maršíkové je to pro čtenáře na menších obcích klíčové, bez téhle podpory by podle ní řada knihoven nevydržela. „Myslím si, že ne. Bez toho by se ty knihovny postupně zavíraly. Tam, kde opravdu mají nějakých 15 či 16 čtenářů, tak tam by to asi doopravdy skončilo.

Čtěte také

Jednou z knihoven, kterým hejtmanství prostřednictvím okresní knihovny pomáhá, je ta v Radvanicích. O provoz se tam stará Ivana Kubečková ,podle které je krajský příspěvek hodně důležitý. „Tady v Radvanicích je to tak napůl. Ještě pořád dostávám i peníze od obecního úřadu, takže si sama nakupuji knížky. A hodně tedy využívám doplňovací soubor, kde se nakupují knihy s dotací.

Ivana Kubečková v Radvanicích vybírá a nakupuje knížky sama, případně po dohodě s knihovnou trutnovskou.

Některé další knihovny jsou ale téměř výhradně odkázané na okresní centrálu, popisuje Jaroslava Maršíková. „Oni nakupují něco málo. Dejme tomu 10 knih za rok. Ale zbytek mají od nás. My máme 56 tisíc svazků na doplňovací soubory a z toho tady u nás fyzicky na regálech je kolem 9 tisíc. Vše ostatní je rozvezeno po knihovnách.

Čtěte také

A kraj se prostřednictvím dotací, přerozdělovaných velkými knihovnami v okresních městech, stará částečně třeba i o výplaty nebo jiné náklady, které malé knihovny mají.

„Za ně platíme roční udržovací poplatek. Takže to nejde na vrub obce, ale platíme to z těch regionálních peněz. Pořádáme pro ně třeba i nějaká školení, pokud chtějí, říká Jaroslava Maršíková, ředitelka knihovny v Trutnově.

A jestli se ptáte, jestli má v době internetu a televize smysl investovat milióny do knížek, tak podle knihovníků určitě má.

„Když si vezmete, že veškerá kultura na vesnici je knihovna, tak to zatím pořád funguje,“ uzavírá knihovnice z Radvanic Ivana Kubečková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související