Kraj schválil financování dostavby nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za téměř miliardu korun

22. červen 2021 08:24

Krajská nemocnice v Rychnově nad Kněžnou dostane bezmála miliardu korun, po které by se měla proměnit v modernější a lépe vybavené zdravotní centrum regionu. Financování rozsáhlé investice schválilo krajské zastupitelstvo, projekt má už i stavební povolení i projektovou dokumentaci. Se stavbou by se mohlo začít příští rok.

Čtěte také

Do rychnovské nemocnice by mělo jít přes 850 miliónů korun. Za tyhle peníze vznikne nový pětipodlažní pavilón s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí, modernizace se dočká dětské oddělení, porodnice, gynekologie a interna.

Důležitou zprávou pro pacienty je to, že ani rozsáhlé stavební práce by nijak stávající provoz neomezily, říká ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl.
„Naši pacienti by to neměli poznat, protože péče bude poskytována ve stávajících prostorách a tato záležitost by se odehrávala, nechci říct přímo na zelené louce, ale na prostoru, kde ještě nic není."

Plánovaný projekt zajistí pro rychnovskou nemocnici vedle nových prostor i další, s tím související výhody.

Čtěte také

„Vše bude na jednom místě. Budou společné týmy i lůžkové fondy, budou hybridní operační sály. To znamená, že místo dvou až tří míst, se bude vše realizovat na jednom," popisuje Luboš Mottl.

A dodává, že nový pavilon by možná mohl pomoci nalákat i nedostatkový lékařský personál.
„Pokud jsem měl možnost navštívit jakékoliv nemocnice, které se v současné době dostavěly, tak jejich atraktivita je vždy lepší, než jakákoliv inzerce. Protože zaměstnanci na to velice pozitivně reagují a z hlediska osobních nákladů už jim moc víc nabídnout nemůžeme. Mohli bychom, ale bylo by to nekoncepční. A tohle nové pracovní prostředí je myslím atraktivita úplně pro každého."

Kraj připravil peníze na financování kompletního projektu, stále ale doufá, že vláda naplní své usnesení z roku 2015 a pošle slíbených 300 miliónů korun - tyhle peníze by případně hejtmanství ušetřilo.

Čtěte také

Krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK věří, že stát se bude na dostavbě podílet.
„My bychom to považovali za velký podraz, kdyby to usnesení vlády nebylo naplněno. Bylo odhlasováno v roce 2015 a máme rok 2021."

S ministerstvem financí jedná o slíbených stovkách miliónů hejtman Martin Ćervíček z ODS.
„Já osobně jsem o tom opakovaně jednal s panem premiérem i ministryní financí a ministrem průmyslu. Hledáme možnosti, jakým způsobem by ten stát přispěl na výstavbu rychnovské nemocnice. Nechci nijak předbíhat, ale věřím, že se nakonec domluvíme."

Zopakujme, že dostavba rychnovské nemocnice začne bez ohledu na to, jestli vláda svoje slovo splní nebo ne - a začne s největší pravděpodobností už příští rok.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související