Končí festival Pražské jaro. Záznamy všech koncertů zůstanou dostupné online

Koncertem pro diváky v sále končí 76. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Pod taktovkou Marka Wiggleswortha se v pražském Obecním domě představí Česká filharmonie a devětadvacetiletý tenorista Petr Nekoranec, který je vítězem několika prestižních soutěží. Koncert bude k dispozici také na webu Pražského jara a otevře ho druhá věta z Mahlerovy Třetí symfonie a večer zakončí Beethovenova Symfonie č. 6, Pastorální.

V průběhu festivalu se podařilo uskutečnit šest koncertů s diváky, byť s omezenou kapacitou. „Atmosféra byla jiná. Ale byli jsme na nezvyklou situaci připraveni, minulý rok jsme se otužili. Zachovali jsme program a jsem spokojen,“ ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor.

Online je nová příležitost

Čtěte také

Všechny koncerty zůstávají přístupné na internetu a posluchači se s nimi mohou těšit ještě celý rok. „Festival se stal televizním festivalem, záznamy jsou vysoce profesionální. Ovlivnilo nás to a chceme tuto možnost využívat v budoucnu, například u vyprodaných koncertů. Je to příležitost pro ty, kteří na koncert z různých důvodů nemohou,“ těší se Bělor.

A ještě jedné věci si ředitel Pražského jara všiml: všichni, kdo si koupili lístky, byli šťastní, že mohli na koncert vyrazit. „Diváci a posluchači touží po kontaktu s živou kulturou. Technická zprostředkování jsou dokonalá, ale nemohou nahradit živý kontakt,“ uzavírá.

autoři: Štěpán Pokorný ,
Spustit audio

Související