Kolik hektarů lesa se dá vypěstovat z jednoho kilogramu smrkových semínek?

13. leden 2016

V českých lesích se teď sbírají šišky smrku ztepilého pro další pěstování. Část šišek se sbírá z pokácených stromů, tam kde se nekácí, musí do korun smrků šplhat trhači. Šišky zpracovává Semenářský závod Lesů České republiky v Týništi nad Orlicí. Semínka pak kupují třeba pěstitelé sazenic z celé země. Jak ale taková továrna na zpracování šišek funguje? Tady je odpověď.

Po dopravníku přijíždějí smrkové šišky, které jsou na začátku své pouti. Kolik se tu smrkových šišek během letošní zimy vytřídí?

„Vytřídíme tu přibližně kolem 100 tun šišek. A když bude dobrá sypavost, tak z toho bude kolem tří procent semen," říká Leonard Horský, vedoucí luštírny Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí.

Zuzana Neznajová, ředitelka Semenářského závodu Lesů ČR, pak vysvětluje, proč se musí šišky sbírat na různých místech a v různých lesích: „Je to z toho důvodu, aby baly zachována variabilita v lesích a genetická různorodost. To znamená, šišky, které sbíráme v jednom místě, zase se do toho místa vracejí jako sazenice."

Čtěte také

V provozu luštírny je teplo, ventilátory vhání teplý a suchý vzduch. Vše je provoněno pryskyřicí a lesem.

A co tu tedy smrkové šišky čeká?

„V luštírně si šišky pohoví na kovových roštech. Tady se díky působení teplého vzduchu otevřou. Následně spadnou o patro níž, kde se v drátěných bubnech vysypou semínka. Ty se pak musí zbavit křidélek a nečistot. Na různých strojích se odstraní poškozená semínka. A tím vlastně ta jejich pouť luštírnou u nich končí," říká Zuzana Neznajová.

Šišky

Nakonec semínka skončí v čistých pytlících. Co se s nimi děje pak dál?

„Pytlíky jsou označeny a uloženy ve velkém chlaďáku. A tam čekají na svoji šanci dostat se zpátky do lesa. Až si o ně řekne školkař aby je vysel a vypěstoval sazeničky," vysbětluje Zuzana Neznajová.

Smrkové semínko je velké asi 2 milimetry. Je to až k nevíře, že z něho vyroste tak veliký strom.

Šišky

„Já bych řekla, že je to jeden ze zázraků přírody. My tu pracujeme se semínkem, které tu jednal cestu z lesa končí, ale současně tu startuje na cestu novou," usmívá se Zuzana Neznajová.

A kolik se tedy z jednoho kila šiškových semínek vysází lesa?

„U smrku je v jednom kilogramu zhruba 114 000 semínek. A to představuje plochu asi tak 10 hektarů nově vysázeného lesa," dodává Zuzana Neznajová, ředitelka Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí.

Spustit audio