Kdo složí vládu a co by měly být podle expertů priority? Poslechněte si volební studio Plusu

9. říjen 2021

Proč hnutí ANO nezvítězilo ve volbách? Co znamená pro Česko to, že ze sněmovny vypadli sociální demokraté a komunisté? A jak by mohla vypadat nová vláda? Na to se v povolebním studiu Plusu a Radiožurnálu zeptali expertů, ekonomů a politologů Jan Pokorný a Jan Bumba.

Hostem první hodiny speciálu Plusu a Radiožurnálu byl komentátor Aktuálně.cz David Klimeš. „Silným povolebním hráčem bude realita. Doufám v to,“ předpokládá a vysvětluje:

David Klimeš

„Je tady hodně problémů. Ať už vyhrají sebepopulističtější strany, tak je budou muset řešit. Za prvé je to státní rozpočet. Kampaň byla plochá i proto, že pokud podsekneme zrušením superhrubé mzdy daňové příjmy státu o stovky miliard každý rok, tak volební programy za nic nestojí, protože není z čeho je zaplatit.“

Za druhý problém považuje pandemický zákon, který označuje za „naprosto nefunknčí“. „Stále máme asi 400 tisíc nenaočkovaných seniorů, pro které může být covid opravdu vážný.“

Singer: Vláda se bude potýkat se zdražováním

Také hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer upozorňuje na to, že prvním úkolem příští vlády bude nepochybně fiskální politika. 

„Rozpočet je výrazně deficitní. Bezprostřední dopady pandemie ekonomika už zase tolik nepociťuje,“ shrnuje hlavní host druhé hodiny povolebního studia Jana Pokorného a Jana Bumby.

Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer

Nejméně celý příští rok se bude muset vláda zabývat růstem cen, obává se Singer: „Tedy zvýšením nákladů na to, co chtěl kabinet pořídit, a také zvýšenými mzdovými požadavky ve státním sektoru.“ Zadlužení podle něj zatím není „vysloveně nebezpečené“, ale obává se vývoje státního deficitu.

Horská: Členství v EU má výhody i povinnosti

Do sněmovny se pravděpodobně dostane hnutí SPD, které dlouhodobě volá po referendu o vystoupení z Evropské unie. Hlavní ekonomka Reiffeisebank Helena Horská, host třetí hodiny povolebního speciálu Plusu a Radiožurnálu, před tím varuje. I když připouští, že být součástí EU s sebou nese i jisté nároky.

„Členství v EU neznamená, že si budeme vybírat jen to, co se nám hodí. Znamená to výhody, ale také povinnosti,“ shrnuje svůj postoj Horská a připomíná, že z EU plynou do Česka miliardy korun, které mají pomoci například s obnovou po pandemii.

Helena Horská

Ekonomka upozorňuje, že s výstupem z EU by Česko přišlo – i při mimořádně schopných diplomatech, kteří by vyjednali výhodnou dohodu s evropským trhem – nejen o ekonomické výhody, ale také by se zkomplikoval o volný pohyb osob. „Spíše to vidím tak: Pojďme z jednotného trhu udělat také jednotný trh služeb a energetiky,“ vyzývá ekonomka.

Jednání o vládě podle ní nebudou jednoduchá, trhy by začaly být nervózní teprve v polovině ledna. „A to pokud by nebyl schválen rozpočet,“ předpokládá Horská.

Dále byla hostem volebního studia Paulína Tabery. Její analýzu situace si můžete přečíst zde

Hosty Jana Pokorného a Jana Bumby jsou: 
David Klimeš, 
komentátor Aktuálně.cz
Alžběta Králová, expertka na politický marketing, spoluzakladatelka Institutu politického marketingu
Miroslav Singer, hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding, bývalý guvernér ČNB
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank
Paulína Tabery, socioložka, vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd
Jan Kalvoda, advokát a bývalý politik
Jolyon Naegele, politický analytik a bývalý novinář
Lukáš Novotný, politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně
Petr Nováček, komentátor Českého rozhlasu
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
autoři: Jan Pokorný , Jan Bumba , kac
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka