Kdo je Michal Filip? V medailonku i reportáži představujeme nového ředitele zlínské nemocnice

Na přelomu února a března se vymění vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Radomíra Maráčka nahradí Michal Filip. Dalšími novými členy představenstva nemocnice jsou Martin Déva a Marcel Guřan.

Nový předseda představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Michal Filip

doc. MUDr. Michal Filip, Ph.D (*1959)

V roce 1984 dokončil studia na lékařské fakultě UJEP Brno. Ve své kariéře se věnuje neurogirurgii. Pracovně působil v nemocnicích v Ostravě a ve Zlíně. V letech 1984 až 2005 to bylo ve FN Ostrava Poruba jako samostatný, později vedoucí lékař. V letech 2006 až 2018 byl vedoucím lékařem a později primářem neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice T. Bati, a. s. ve Zlíně. Působil jako soudní znalec, vyučoval na Fakultě zdravotních studií Ostravské univerzity. V minulém volebním období byl krajským zastupitelem za ANO, za hnutí kandidoval také v roce 2018 v doplňovacích senátních volbách na Zlínsku. Jeho posledním působištěm byly Lázně Darkov, kde byl lékařským ředitelem. 

Odstupujícím ředitelem je Radomír Maráček, který dosud působil i jako předseda představenstva všech krajských nemocnic. Jeho smlouva končí 25. února, do výběrového řízení na svou stávající funkci ředitele se nepřihlásil.

Radomír Maráček a Lenka Mergenthalová při návštěvě premiéra Babiše v Kroměříži

MUDr. Radomír Maráček (*1968)

Absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci v oboru všeobecné lékařství. Působil v nemocnicích ve Frýdku-Místku, Karviné a Ostravě. V letech 2007 až 2011 byl ředitelem Fakultní nemocnice v Olomouci, kterou přivedl od hluboké ztráty k ziskovému hospodaření. Zde skončil kvůli obžalobě z toho, že uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem aut, soud jej obžaloby o rok později zprostil. Následujících pět let byl ředitelem Lázní Karlova Studánka. Od roku 2017 byl ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a předsedou představenstva krajských nemocnic ve Zlínském kraji.

Rozhovor s Radomírem Maráčkem o jeho odchodu z funkce:

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Perutka , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související