Karate se věnuje všestrannému rozvoji. Koordinaci, koncentraci i morálce. Ta je hodně důležitá

3. květen 2019

Hradec Králové se chystá na jednu ohromnou sportovní událost, kdy se ukážeme celému karatistickému světu. Budeme totiž v červenci na soutoku Labe a Orlice hostit Mistrovství světa v karate, organizace SKIF. A my si o tom teď budeme povídat s předsedou České federace SKIF SK Karate Spartak Hradec Králové Kamilem Guzkem. 

Musíme vysvětlit našim posluchačům, že si budeme tykat, protože se léta známe. Kamile, jak je to dlouho, co jsi začínal s karate? Je to celoživotní láska?
Určitě, já jsem tedy začal trochu později než bývá obvyklé. Začal jsem až na vysoké škole, přesto mi to vydrželo až doteď. A tím se trošku odkopu, co se týče věku, karate už dělám přes 30 let.

Kamil Guzek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ses odkopal, už víme všechno. To ovšem znamená, že tě to hodně baví. Že tě to v mládí chytlo a stále drží.
Určitě. A musím říct, je zajímavé, že baví mě karate asi baví čím dále víc.

Zvu všechny v červenci na Mistrovství světa v karate organizace SKIF do Hradce Králové. Odhadujeme, že přijede na 1500 závodníků.
Kamil Guzek, předsedou České federace SKIF SK Karate Spartak Hradec Králové

Představme trošku tento sport. Možná když Lukáš Krpálek, když vyhrál olympiádu, tak se judo stalo u nás mnohem populárnějším sportem než karate. Ale dříve to bylo naopak, ne?
Já si myslím, že každý si najde to své. Buď ho to táhne k judu nebo karate. My jsme byli zvyklí, že jak jsme se někde objevili v kimonu, tak nás měli za judisty. Dokonce si vzpomínám na můj první závod, kdy jsme ještě se žlutými pásy, tedy absolutně začínající karatisté vyrazili, tuším, do Jičína na turnaj. A omylem jsme se přihlásili na judistický turnaj. Ty sporty jsou dost propojené.

Aikido je cesta. Nejde o to někomu ublížit, ale spolu se svou osobností rozvíjet celou společnost

Ushiro Shishiya a Jaroslav Bitarovec

V Českém rozhlase Hradec Králové si budeme dnes povídat o japonském bojovém umění aikido, které má v krajské metropoli také svůj oddíl Aikido Hradec Králové. A protože oddíl slaví 25 let od svého založení, pozvali jsme jednak vedoucího oddílu Jaroslava Bitarovce spolu s jedním z jeho žáků, Oldřichem Tamášem.

Tuším, že snad i Lukáš Krpálek šel původně na karate a skončil v judu.
Myslím, že ano.

Čím tě tedy karate oslovilo a chytlo?
Pro mě asi nejdůležitější na karate je, že se věnuje všestrannému rozvoji cvičenců. Zejména, když to porovnám s nejnovějšími poznatky z fyzioterapie, z vrcholového sportu, atd., tak je úžasné, co už dříve na Okinawě a následně v Japonsku znali. Jak se to naprosto propojuje, jak je to velmi zdravé cvičení na všeobecný rozvoj, na udržování rovné postavy, koordinaci. Ale zároveň tam jsou samozřejmě psychické věci, koncentrace, zvládnutí určitých situací a v neposlední řadě i morální stránka. Ta si myslím, že je hodně důležitá v dnešní době.

Snímek z ME SKIEF 2017 v Hradci Králové

To je podobné u všech prastarých japonských bojových sportů. Ty myšlenky jsou totožné. Co to znamená ono slovo SKIF? To je nějaká zkratka?
Přesně tak. V angličtině to znamená Shotokan Karate-Do International Federation, to znamená mezinárodní federace karate Shotokan. A teď by asi by stálo za to vysvětlit, co je Shotokan. Karate má několik stylů, protože se původně na Okinawě vyvíjelo lehce odděleně v jednotlivých oblastech, a tak vznikly různé styly. Shotokan je nejrozšířenější a určitě takový nejčastěji objevovaný styl. Je velmi výhodný pro to cvičení třeba u nás, protože Shotokan má specifikum, že karate bylo upravené pro Japonsko. V době, kdy ještě byla Okinawa separována od Japonska, bylo karate trošku zjednodušené. To si myslím, že je velmi důležité. Potom pro všechny zájemce, ať už věkových kategorií předškolních nebo naopak seniorských, všichni mají možnost bez problémů cvičit. Protože samozřejmě některé styly jsou trošku náročnější a jsou také malinko vnitřnější a někdy to může být pro začátečníky těžko uchopitelné. Ale tím rozhodně nechci říct, že by karate Shotokan bylo lepší. Je to prostě určitý druh, nejrozšířenější, stylový. To je to důležité, protože my tady máme ještě tzv. olympijské karate, které můžeme vidět na olympiádě v Tokiu příští rok.

Poprvé vlastně.
Ano. Dlouhodobá snaha této federace VKF. A já jen doplním, že to olympijské karate sdružuje vlastně všechny styly.

Snímek z ME SKIEF 2017 v Hradci Králové

Kamile, zajímá mne, jak se vůbec povedlo dostat takto ohromnou událost, Mistrovství světa, do Hradce Králové. Můžeme jen připomenout, že to se pořádá jednou za tři roky. A teď bude vůbec poprvé v České republice.
Přesně tak, do té doby to byly opravdu velké destinace - Sydney, Mexiko City, Tokio, Milán, atd. Hradec Králové je trochu rarita, protože samozřejmě japonské vedení chtělo, aby to bylo v Praze. Ale my jsme si Hradec uhájili. A bylo to na základě toho, že jsme tady pořádali před dvěma roky ME, které se z pohledu návštěvníků i světové federace velmi povedlo. Jak říkal prezident SKIF nedávno tady v Hradci Králové na tiskové konferenci, tak byla po tom mistrovství velká poptávka. Protože Japonsko nemohlo kvůli nadcházející olympiádě pořádat toto MS.

Tokio vyhrálo kandidaturu na pořádání mistrovství světa. Ale protože tam bude příští rok olympiáda, tak to pořadatelství přepustili dalším. A vyhrál to Hradec.
Oni nás de facto donominovali. My jsme se ani nepřihlašovali, protože v době, kdy byla kandidatura na MS, tak jsme pořádali ME a nějak jsme na to ani neměli pomyšlení. Ale oni nás do toho trošku jakoby dotlačili.

Snímek z ME SKIEF 2017 v Hradci Králové

Co to všechno znamená pro tebe a vůbec pro Spartak Hradec Králové, udělat takový rozsáhlý podnik? To musíš mít z organizačních záležitostí už hodně těžkou hlavu, ne?
Posuď sám, jakou mám hlavu, ale pro nás to je samozřejmě vyvrcholení organizátorské činnosti, kterou tady děláme řadu let. Pro nás byla asi největší dřina vždy Grand Prix Hradec Králové, které tady už 18 let pořádáme a budeme pořádat nadále.

Což je velký mezinárodní turnaj.
Mezinárodní turnaj v karate. Z nějakého krajského poháru jsme to dotáhli až do pozice, kdy jezdilo do Hradce Králové 1200 závodníků z 20 států. Takže to byla taková největší dřina. Myslím si, že následkem toho přišla ona kandidatura na pořádání ME. Byli jsme už známí v pořádání tohoto turnaje.

Na Grand Prix tedy jezdí 1200 účastníků. Kolik jich přijede na Mistrovství světa do Hradce Králové? A z kterých zemí?
Počítáme, že to bude asi 1500 závodníků. Teď máme spíš jen takové odhady, protože ukončení registrace je až na konci května. Ale podle stavu ubytovacích kapacit a rezervovaných hotelů, tak odhadujeme přibližně 1500 závodníků.

A z jakých zemí? Koukal jsem, že tam jsou přihlášeny i exotické státy jako třeba Papua-Nová Guinea, Trinidad a Tobago.
Papua-Nová Guinea, to je pro nás velká radost, protože tam to známe přes jednoho japonského mistra, který k nám jezdí na semináře. On tam byl, posílal fotografie a je to opravdu úžasné. Tam cvičí prakticky v pralese a ty podmínky jsou hrozné. Ale ten japonský mistr říkal, že možná nepřijedou kvůli financím, že je to pro ně drahé. Ale už se hlásí, tak jsme moc rádi, že je tady nakonec přivítáme. Už jsem to někde zmiňoval, je nutné na ně pohlížet jako na velmi dobré karatisty. Nebude to jen nějaké zpestření. Nebudou jen do počtu. Cvičí výborně.

Snímek z ME SKIEF 2017 v Hradci Králové

Hlavní tatami bude na zimním stadionu v Hradci Králové, tam se budou souboje odehrávat. A ten zbytek? Protože je to ohromná společenská událost, tak to bude ve sportovní hale v Třebši?
15. července startuje oficiálně turnaj registrací a 16. července už budou probíhat nějaké technické semináře a školení rozhodčích ve sportovní hale Třebeš. Bude spousta mítinků, setkání, ať už pracovních nebo společenských. Ale pro diváky asi to nejdůležitější začne v pátek 19. července na zimním stadionu, kde bude celkem osm tatami.

Čtěte takéSK Karate Spartak Hradec Králové

Máme na to, abychom získali nějakou medaili?
Medaili si myslím, že určitě. Já v to pevně věřím. S trenéry už připravujeme závodníky vlastně rok přímo na toto MS. Doufám, že i nějaká medaile zůstane v Hradci Králové. Ale samozřejmě oproti ME, kdy jsme získali zlaté medaile, tak MS je mnohem těžší. Stačí, že přijedou Japonci. Je to stále tak, že v těchto technických bojových disciplínách mají asijské státy opravdu velký náskok.

Každopádně i my jsme dobří. A Spartak Hradec Králové i díky tobě. Takže držíme palce, ať to třeba cinkne. A jak jsme říkali, v příštím roce v Tokiu bude karate olympijským sportem, bylo by pěkné, kdybychom se tam dostali a podívali, ne?
Olympiáda bude trošku těžší záležitost. Protože ono olympijské karate sdružuje všechny styly a tam je velmi náročné se dostat.

Kamil Guzek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať se hlavně teď povede MS v Hradci Králové. Předseda České federace SKIF SK Karate Spartak Hradec Králové Kamil Guzek tady byl s námi. Tak ať se před karatistickým světem vytáhneme. Díky, Kamile.
Děkuji za pozvání a zvu všechny na Mistrovství světa do Hradce Králové. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související