K odstoupení nemám důvod. Fakultu nijak nepoškozuji a rektorův podnět k odvolání je nezákonný, říká děkan VŠE Ševčík

Osm měsíců po tom, co ho studenti vyzvali k odstoupení z funkce, zůstává Miroslav Ševčík děkanem. Jsou i kontroverzní názory vyučujících na vysokých školách chráněny akademickými svobodami? A proč akademický senát nedospěl ke stanovisku ohledně rektorova podnětu na odvolání? Vladimír Kroc se ptal děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslava Ševčíka.

13. března jste byl studenty v akademickém senátu VŠE v Praze vyzván, abyste se vzdal funkce děkana. Uvažoval jste za posledních osm měsíců o odstoupení?

Ne. Nemám k tomu vůbec žádný důvod. Byl jsem vyzván k tomu, abych odstoupil, na základě nepravdivého článku o tom, že jsem se pokoušel strhnout ukrajinskou vlajku, která visí na Národním muzeu. Nebyla to pravda.

Byl jste v tom davu?

Nebyl, fotografové mě zachytili po skončení demonstrace.

Čelíte snaze o odvolání z funkce, tvrdíte, že ale jde o osobní spor mezi vámi a rektorem VŠE Petrem Dvořákem. Proč by to tak podle vás mělo být?

To je zase novinářská zkratka. Já jsem nikde neřekl, že to je osobní spor, pouze to, že se přelil do roviny politické. To proto, že jednoznačně nesouhlasím s tím, jakým způsobem se v současné době vede hospodářská politika v České republice a pan rektor by asi rád tu hospodářskou politiku nějakým způsobem zastával.

Čtěte také

Na základě tohoto odborného sporu dochází k osobnímu sporu, protože já jsem v situaci, kdy Česká republika spěla k vážnému konfliktu v oblasti ekonomického vývoje, vystoupil po dlouhém přesvědčování na jedné z těch demonstrací a reagoval jsem bezprostředně na to, co se stalo, že nás premiér nazval ruskými dezoláty.

Na tahu je teď rektor Petr Dvořák. Jak myslíte, že rozhodne? Odvolá vás?

Jasně, určitě. On se bohužel nechá ovlivňovat skupinou lidí, kteří mají zájem mě odvolat a kteří nerozumí mnoha věcem, nečtou, nestudují a je evidentní, že vůbec nerozumí hospodářské politice. Nerozumí tomu, co jsem sdělil a na základě kterých výroků mě chce odvolat.

Čtěte také

Myslíte, že takto vyhrocený spor mezi rektorem a děkanem významně poškozuje dobré jméno VŠE?

Poškozuje ho pan rektor tím, že mě chce odvolat proto, že jsem pojmenoval realitu. Dneska se jednoznačně ukazuje, že taková je a dává mi za pravdu celá řada dalších osobností politického života, včetně toho, že jestliže mě odvolá, tak se sem vrací staré pořádky spojené s totalitním režimem.

Proč si myslíte, že akademický senát vaší fakulty nedospěl ke stanovisku ohledně rektorova podnětu na odvolání?

Protože je to nezákonné stanovisko. Žádným způsobem nepoškozuji fakultu.

Považuje Miroslav Ševčík za vhodné, aby se zároveň angažoval jako odborník politické strany? A jak si vysvětluje, že se na fakultu hlásí méně studentů než v předchozích letech? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , vpl

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.