„Jsme pyšní na to, co jsme zvládli.” Peerko a Měsíc pro fakultu pomáhá vrátit „Fildu“ do normálu

26. leden 2024

Po tragické prosincové události v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se na začátku ledna uskutečnil pietní pochod a na náměstí Jana Palacha hoří památný oheň. Prostor před Rudolfinem se zároveň na čtyři týdny stal místem pro iniciativu s názvem Měsíc pro fakultu, jejíž součástí je i studentská psychologická pomoc Peerko. „Jsme pyšní na to, co jsme během tak krátkého času dokázali,“ shodují se za oba projekty Karolína Faberová a William Pichardo.

„Během šedesáti hodin na začátku ledna jsme zorganizovali více jak dvacetičlennou skupinu peerů, dohodli jsme se s Českým červeným křížem a vymysleli název Peerko. Máme intervize, supervize a fungujeme profesionálně,“ shrnuje Karolína Faberová počátek Peerka, které by v budoucnu mělo na fakultě dále fungovat jako zapsaný spolek. „Aktuálně je to krizová intervence na bázi peer suportu – student mezi studentem. Spousta lidí má pořád stigma jít za psychologem, takže se snažíme využít toho, že k sobě máme blíž,“ dodává doktorandka výhodu Peerka.

Čtěte také

Jaké pocity má z dosavadního průběhu Měsíce pro fakultu William Pichardo, coby jeden ze členů koordinačního týmu, který funguje jako spojnice mezi fakultním produkčním týmem a zástupci spolků a jednotlivých kateder? „Je skvělý úspěch, že se nám to celé podařilo provést v šibeničním čase a za pochodu, protože koncept vzniká souběžně s jeho uskutečňováním. Daří se nám realizovat myšlenku, že se od fáze šoku a truchlení dostáváme přes společnou činnost k běžnému životu.“

Pietní místo před budovou Rudolfina skončí 31. ledna, kdy se vzpomínkový oheň nechá vyhořet. Dál je podle Williama všechno ještě stále v řešení. „Pracuje se na tom, aby se mohla hlavní budova co nejdřív otevřít, cíl je začátek semestru. Kromě čtvrtého patra, které bude pravděpodobně minimálně do září nepřístupné.“

Jak se k organizaci obou projektů Karolína a William dostali? Co je součástí programu Měsíc pro fakultu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka