Josef Nuzík se v Olomouci ujal arcibiskupského úřadu, speciálními spoji přijeli v krojích i farníci z jeho rodného Strání na Uherskobrodsku

15. duben 2024 12:27

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se 13. dubna 2024 v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu.

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se 13. dubna 2024 dopoledne v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v ČR Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským.

Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.

Inauguraci v katedrále podle organizátorů přihlížely zhruba 2000 věřících, v jejím okolí obřad sledovalo na obrazovkách 1500 lidí. Velké zastoupení mezi nimi měli i farníci z moravského Slovácka a z jeho rodného Strání na Uherskobrodsku, kteří přijeli v krojích speciálními autobusy a vlaky.

Na arcibiskupovu inauguraci do Olomouce přijelo také 24 biskupů z Česka i zahraničí a zástupci vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu a krajů. Dorazili i další církevní představitelé, jako jsou generální vikáři, kanovníci či děkani. Zhruba stovku hostů tvořili členové rodiny nového arcibiskupa, který pochází z 11 sourozenců. 

Apoštolský nuncius Okolo v úvodu bohoslužby vyzval k přečtení papežské buly, kterou byl Nuzík 9. února jmenován olomouckým arcibiskupem. Poté novému arcibiskupovi předal berlu olomouckých arcibiskupů a doprovodil ho k předsednickému křeslu, na které Nuzík usedl na znamení převzetí svěřeného úřadu.

Nuzík ve své promluvě připomněl, že se staví do řady svých předchůdců, která začíná v 9. století u prvního moravského arcibiskupa sv. Metoděje. Zmínil svého předchůdce Graubnera, který před více než 30 lety obnovoval a budoval život církve poznamenaný komunistickým režimem. V čele olomoucké arcidiecéze chce Nuzík především hlásat evangelium, které je podle něj radostnou zvěstí. "Evangelium nám ukazuje na štěstí, které bychom hledali na jiném místě, a ono je právě zde. Nebojme se spojovat s životem víry právě pojem štěstí," řekl Nuzík.

V závěru bohoslužby Nuzík oznámil jméno nového generálního vikáře, kterým se stal farář katedrální farnosti sv. Václava, děkan olomouckého děkanátu a probošt Metropolitní kapituly u sv. Václava Ladislav Švirák. Generální vikář je nejbližším spolupracovníkem a zástupcem arcibiskupa.

Bohoslužba v katedrále svatého Václava začala v 10 hodin a skončila krátce před polednem. Od 14 hodin mohli věřící novému arcibiskupovi poblahopřát a setkat se s ním v prostorách vedle katedrály. Ve stejný čas začal doprovodný program v podobě modliteb v kostele Panny Marie Sněžné, v 16 hodin program vyvrcholil varhanním koncertem v kostele svatého Mořice.

Sedmapadesátiletého biskupa Josefa Nuzíka jmenoval olomouckým arcibiskupem papež František 9. února. Kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal více než půldruhého roku apoštolský nuncius Okolo se svými spolupracovníky.

Spustit audio

Související