Jihlavský DIOD slaví desáté narozeniny. Zeleně se rozsvítí i Český rozhlas Vysočina

Divadlo otevřených dveří, známé pod zkratkou DIOD, slaví deset let působení v Jihlavě. První představení se v něm odehrálo 1. dubna 2011.

Za uplynulých deset let zažilo balet, činohru i nový cirkus. Variabilita prostor umožňuje i pořádání výstav, trhů nebo přednášek.

Black box

„Je to obrovské dobrodružství, protože ten sál je velmi netypický. Je to black box, to znamená, že je velmi variabilní,“ říká vedoucí produkce DIODu Přemysl Martínek. Black box je v podstatě černá prázdná místnost, ve které je možné postavit hlediště i jeviště podle potřeb účinkujících.

DIOD Jihlava

„Všechno je uložené ve skladu, a je otázkou několika desítek minut, kdy bychom vám navodili pocit divadla,“ popisuje Martínek.

Spoustu možností nabízí i konstrukce u stropu. Nejen, že jsou tam zavěšené reflektory, reproduktory a závěsy. „Nad tím je další konstrukce, která nám umožňuje zavěšovat hrazdy, šály a další věci, které jsou důležité pro nový cirkus,“ popisuje vedoucí.

O cvičení na šálách je nebývalý zájem. Kapacity nestač

„Ta Sokolovna je propojená pro kulturu a sport, tak jak to sokolové vždy chtěli,“ říká starosta Sokola Jihlava Martin Zuzaňák, a vzpomíná na první představení, které se v DIODu konalo 1. dubna 2011: „Podařilo se připravit představení s divadelním souborem De Facto Mimo. Bylo to nabité vším, co se tady mohlo dít.“

Právě Sokolu DIOD patří. Možnost zavěšení šál sokolové využívají, a o kroužek akrobacie na šálách je dnes takový zájem, že kapacity prostor nestačí. Sokolové také nově pod svá křídla převzali kavárnu, která by teď měla sloužit jak veřejnosti přicházející zvenčí, tak návštěvníkům představení v DIODu.

Velké narozeninové oslavy odsouvají protipandemická opatření

Plány oslav desátého výročí byly velké a organizátoři je neopouštějí. Jen je odsouvají na dobu, kdy to protikoronavirová opatření dovolí.

1. dubna 2021 tak bude oslava symbolická. Spřízněné organizace se v tento den rozsvítí v zelené, což je barva DIODu. Připojí se například Horácké divadlo, dům kultury, Galerie Vysočiny, jihlavský magistrát, ale i Český rozhlas Vysočina.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.