„Jídlo potěší nejvíc.“ Svačinové balíčky od dobrovolníků dodávají zdravotníkům energii i povzbuzení

Dobrovolníci z projektu Energii lékařům opět do nemocnic posílají balíky se zdravými svačinami. Nemocniční péči teď potřebuje zhruba 6 300 lidí s covidem-19. Loni jich bylo v předvánočním období skoro o dva tisíce míň. V předchozích vlnách na pomoc zdravotníkům dobrovolníci vybrali 15 milionů korun, teď dárci věnovali už přes milion a půl.

„Máme tady konkrétně nemocnice v Havířově, v Kyjově a Trutnově, postupně si zkompletujeme krabici. Začínáme vitaminátorem, což jsou rychlé přesnídávky,“ ukazuje zakladatel projektu Energie lékařům Jan Lukačevič.

Dvanáct dobrovolníků v opuštěné Staroměstské tržnici v centru Prahy dává dohromady stovku balíků pro zdravotníky v nemocnicích po celém Česku. „Všechna pracoviště jsme obvolali a se zděšením zjistili, že na řadě míst je situace stejná nebo horší, než byla na jaře,“ dodává.

Čtěte také

Jídlo potěší nejvíc 

Že bude i po Novém roce jejich podpora v nemocnicích vítaná potvrzují zdravotníci Lenka Konečná a Jan Seifert z jednotky intenzivní péče 4. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Jídlo nás potěší nejvíc, jsme hladoví, člověk nezvládá vařit. Energie nám dochází, máme druhou službu za sebou,“ říká Sifert.

Balíky z projektu Energii lékařům jsou prvními dary, které jim v této vlně na oddělení přišly. „Lidé jsou spíš naštvaní, myslí si, že tady jsou figuríny, ne opravdoví pacienti,“ vysvětluje Konečná. A Seifert dodává: „Pomohlo by nám, aby se lidé očkovali a nosili respirátory všude, kde se má.“

Zdravotníci se teď ve Všeobecné fakultní nemocnici starají o sedmdesát covidových pacientů.

autoři: Jana Karasová , prh
Spustit audio

Související