Jefim Fištejn: Udeřit hřebík na hlavičku

13. květen 2024

Tak mimořádná událost jako nepokoje na amerických univerzitách, často doprovázené otevřeným násilím, ještě více prohlubuje pomyslné příkopy mezi obyvateli Spojených států, jako by těch stávajících bylo málo. Není divu, že studentské protesty jsou předmětem nesmiřitelných polemik v americkém tisku.

Mnozí čekali na stanovisko prezidenta Bidena, které dlouho zůstávalo velkou neznámou, jelikož pro něho zjevně nebylo snadné označit pozici Bílého domu v tak citlivé otázce. Do osudových voleb zbývá zhruba půl roku a každý chybný postoj se kandidátovi může vymstít.

Čtěte také

Prezident se nakonec vyjádřil v tom smyslu, že každý Američan má právo na mírumilovný protest, ovšem v mezích platných zákonů. Tím si Biden mnoho nepomohl. Neslaný nemastný výrok samozřejmě vyvolal vlnu ohlasů žádajících upřesnění: jak mají spoluobčané rozumět tvrdým policejním zásahům proti pokrokové omladině – jako zákonnému vynucení pořádku, nebo jako pošlapání základního občanského práva?

Na brífinku v Bílém domě roztomilá tisková mluvčí Karin Jean-Pierreová razantně utnula možné námitky poznámkou, že nejednoznačný může být jen Trumpův postoj k obdobným nepokojům, zatímco Bidenovo vyjádření je, jak se říká u nás, tak křišťálově čisté, že čistší už být nemůže.

Morálka dvojího lokte

Bernie Sanders, obstarožní demokratický bouřlivák, vysvětlil těm, kdo hned nepochopili, jak násilné protesty mohou být zároveň mírumilovnými, že důležitý v celé věci je cíl, nikoliv průběh toho, čemu se učeně říká „vzpoura davů“. Pokud cílem masového vystoupení je světový mír, pak jeho konkrétní projevy, ač mohou být jakkoliv násilné, stejně to násilí zůstane mírumilovné.

Čtěte také

Hřebík na hlavičku udeřil veřejný činitel, od kterého se to dalo čekat nejméně, – baptistický kazatel a známý lidskoprávní aktivista Al Sharpton. Častý host televizních a rozhlasových pořadů je pokládán za neformálního mluvčího afro-americké komunity.

Tentokrát byl pozván do ranního vysílání televize MSNBC s názvem Ranní Joe moderátora Joe Scarborougha. Tázán na jeho postoj vůči studentským protestům na univerzitních kampusech, na akta vandalizmu a obsazovaní administrativních budov, které demonstrace zpravidla doprovázejí, Al Sharpton vyslovil názor, jež způsobil značný rozruch mezi komentátory.

Cituji doslova: „Jak mohou demokraté, jak můžeme my všichni na jedné straně odsuzovat události 6. ledna u Kapitolu a na straně druhé mít pochopení při pohledu na úplně stejné obrázky z nynějších studentských demonstrací?“

Jefim Fištejn, spisovatel a publicista

Na zjevné zděšení jiného přítomného účastníka pořadu, jímž byla pohříchu Mika Brzezinski, dcera zesnulého slavného politika Zbigniewa Brzezinského, která tiše hlesla: „Probůh, jen žádná srovnání!“, černošský kazatel nesmlouvavě dokončil myšlenku: „V obou případech je to projev stejně pokleslé morálky.“

Ne, že by Al Sharpton svým výstupem objevil Ameriku. Rozruch kolem jeho slov spíše souvisí s tím, že zrovna z jeho úst nikdo nečekal přiznání faktu, že Americe nyní vládne morálka dvojího lokte.

Autor je publicista

Spustit audio