Jediná klisna ve Velké pardubické může potrápit favority

6. říjen 2017

Do letošního 127. ročníku Velké pardubické vyrazí jediná klisna, a i když nepatří mezi největší favority, soupeři si na ni musí dát velký pozor. Sedmiletá Delight My Fire, kterou na jižní Moravě trénuje Radim Bodlák, má totiž na rozdíl od ostatních koní zkušenosti z Anglie, Itálie a před necelým měsícem vyhrála nejprestižnější překážkový dostih v Polsku.

Skvělá tempařka Delight My Fire vyhrála jistě ve Vratislavi prestižní kros na 5 kilometrů, a přestože se letos na českých drahách neukázala ani jednou, může v neděli útočit i na nejlepší koně.

„My to máme do Polska celkem blízko. Velká výhoda Polska je, že tam nikdy nestartuje tolik koní. Tam je maximálně tak 12, 14 koní. Kdežto v Pardubicích v dostizích se jich objevuje i kolem dvaceti,“ vysvětluje pro Radiožurnál majitelka Jana Preclíková.

Počet soupeřů je tedy důvodem, proč Delight My Fire, která je doma ve stáji nedaleko Uherského Hradiště, závodí převážně za hranicemi. Když ale v Pardubicích startovala naposledy, vyhrála před rokem Cenu Labe, největší přípravný dostih na Velkou pardubickou. V jejím sedle tehdy byl Švéd Niklas Lovén, který bude jejím partnerem i tuto neděli.

Čtěte také

„Je jí teprve sedm let, Velkou pardubickou poběží poprvé a ani v kvalifikaci tady nikdy nezávodila. Ale na druhou stranu si myslím, že je opravdu skvělá, a doufám, že skončíme minimálně na místě, za které ještě jsou peníze,“ věří Lovén.

Myslí pozici do sedmého místa. To sice u klisny, která z posledních 15 startů v silné konkurenci sedmkrát vyhrála, zní trochu alibisticky, ale na druhou stranu nikdy v životě tak dlouhý dostih neběžela. Samozřejmě tak neskákala přes dnes už zmenšený, ale stále mohutný Taxisův příkop.

„Ano, kurz dostihu je velmi specifický a taky těžký, ale myslím, že s překážkami problémy mít nebudeme, ani s Taxisem. Tedy aspoň doufám,“ říká švédský žokej.

„V tak početném startovním poli ale nikdy nevíte, co se přihodí. Může se vám přimotat jiný kůň pod nohy a jste na zemi, ani nevíte jak. Na mně tak bude, aby klisna dobře viděla na skoky a abychom se nedostali do nějaké tlačenice s ostatními koňmi,“ připouští 47letý Lovén.

Čtěte také

Ten absolvoval první dostih v Pardubicích už v roce 1994. S Delight My Fire se nejspíš bude ve vrcholu české dostihové sezony pohybovat v čelné skupině.

„Ona potřebuje opravdu kvalitní dostih. To znamená, aby se od začátku běželo ve svižném tempu,“ potvrzuje Preclíková.

Delight My Fire nevyhovují pomalé závody. Za poslední rok nasbírala sedmiletá klisna zkušenosti i na závodištích v Cheltenhamu a Miláně. I přes svůj mladý věk tak může řádně prohnat favorizovaného Charme Looka, čtveřici svěřenců Josefa Váni i trio nebývale kvalitních Francouzů.

autor: jam
Spustit audio