Je rozhodnuto! Jizerskou 50 poběží jen profesionálové, ostatní se můžou zapojit virtuálně

28. leden 2021 14:47

Víc než 5 000 amatérských běžců na lyžích přijde o letošní ročník Jizerské 50. Pořadatelé nedostali výjimku od ministerstva zdravotnictví, podrobnosti zjišťoval David Nyč.

Na startu bývala každý rok pořádná tlačenice, na prvních metrech tratě se v tom davu lidí vážně hodilo mít ostré lokty, ale i v tom je kouzlo Jizerské 50. Letos můžete na něco takového zapomenout, tedy pokud nepatříte do úzké skupiny elitních běžců na lyžích. Pořadatelé od ministerstva zdravotnictví výjimku nedostali, a víc než 5 000 přihlášených tak o legendární „lauf“ přijde.

Jak uvedl ředitel závodu David Douša, zástupce pořádající agentury Raul!, na on-line setkání s novináři, finální stanovisko ohledně závodu amatérů dostali ve středu 27. ledna a ministerstvo výjimku neudělilo. „To nás rozesmutnilo, do poslední chvíle jsme doufali, že se povede uspořádat i závody pro amatéry, abychom pokračovali v tradici,“ dodal. Na trať padesátky se tak v neděli 14. února vydají pouze profesionálové v rámci mezinárodní série Visma Ski Classics, bude to 150 mužů a 30 žen. Pořadatelé dostali výjimku i pro sprint, který se uskuteční o dva dny dříve.

Čtěte také

Organizátoři dříve navrhovali rozložit závody na 10 km, 25 km a 50 km klasicky a 30 km volně individuálně do 10 dnů podle přesných časů startu. „Od začátku září se (pořadatelé) snažili potkat se zástupci ministerstva zdravotnictví a probrat jednotlivé plány, ale první schůzka proběhla až v prosinci, kdy odmítli několik variant včetně plně testované, kdy by se všichni účastníci otestovali na koronavirus,“ řekl Douša.

Virtuální závod

Pro amatéry bude od příštího týdne připraven tzv. virtuální závod, který je součástí virtuální ligy Worldloppetu. „Odjet to budou moct, kde budou chtít, a každý si délku a výsledek změří prostřednictvím jakékoli aplikace,“ řekl Douša s tím, že jet může všech přes 5 000 přihlášených a další se můžou registrovat za 600 korun. „Koncem příštího týdne všem pošleme startovní balíček, křišťálovou medaili a podobně.“

Kolega David Nyč ze sportovní redakce mimo jiné zjišťoval, jestli měli organizátoři vzhledem ke špatné koronavirové situaci vůbec šanci od ministerstva zdravotnictví potřebnou výjimku dostat, nebo to bylo jen čekání na předem jasný verdikt ze strany vlády; a také zda budou pořadatelé případně vracet lidem peníze za startovné, poslechněte si to.

Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 mají výjimky jen profesionální sporty, organizované sportování amatérů ve vnitřních i venkovních prostorách je zakázáno. Na běžky ale lidé chodit můžou a v Bedřichově, místě startu padesátky, je každý den plné parkoviště a na tratích v Jizerských horách nespočet lyžařů.

autoři: David Nyč , Miroslav Holubec | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související