„Je pomalý a tupý,“ stěžují si čeští běžkaři na pekingský sníh. Volný styl podle nich bude náročný

2. únor 2022

Hodně netradiční podmínky čekají v horách mezi Pekingem a mongolskými hranicemi na běžce na lyžích. Do olympijských soutěží tam v sobotu jako první nastoupí ženy skiatlonem na dvakrát sedm a půl kilometru. Na širokých tratích na ně čeká sníh, na kterém to ale lyžařům moc nejede. „Je pomalý a tupý. Člověk musí hodně přetlačovat lyže, aby to trochu jelo,“ tvrdí olympionik Michal Novák. „Je to úplně vysušené. Volný styl bude hodně náročný,“ doplňuje jeho sestra Petra.

Poslouchejte olympiádu ŽIVĚ od pátku 4. února každý den od 2:00 do 15:00 na Radiožurnálu Sport a odebírejte náš podcast Olympijské rozhovory.

Právě Michal Novák by měl být největší českou nadějí na zajímavý výsledek v běhu na lyžích. V sezoně Světového poháru totiž skončil dvakrát na pátém místě na patnáctikilometrové trati. Mráz je nepříjemný nejen z pohledu nižší skluznosti lyží, ale teploty kolem minus dvaceti nejsou ideální ani pro organismus sportovců.

Čtěte také

„Nejde ani tak o mráz jako o studený vítr, který fouká. Celý stadion máme hodně otevřený a poryvy jsou velké. Nejhorší pro nás bude svléknout se před startem ze zimní bundy do kombinézy,“ říká Petra Nováková.

Tratě v Číně jsou podle ní bezpečné. Oproti evropským jsou hodně široké, dominují jim dlouhé, táhlé kopce a pak následují rychlé sjezdy bez ostrých zatáček.

Důležitá bude práce servismanů

Velkým faktorem úspěchu bude možná práce servismanů. Podmínky olympijských her by ale prý mohly být i výhodou pro český tým, jehož zázemí se nedá srovnávat třeba s norským nebo ruským.

„Na velkých akcích je to tak, že týmy přijedou s předstihem a vyvíjí struktury na lyže specificky pro dané místo a počasí. Tady neměli tolik prostoru. Podmínky jsou pořád stejné a nahrává to i nám,“ vysvětluje Michal Novák, který se chystána všechny mužské běžecké závody.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

autoři: Jakub Marek , vla
Spustit audio

Související