Jana Paulová: Rodina byla plná umělců, tak jsem se stala herečkou

Jana Paulová má kořeny v umělecké rodině, jejím otcem byl operetní zpěvák, režisér a libretista, v neposlední řadě také filmový herec František Paul, matka Eva Šenková byla zpěvačkou v Karlínském divadle.

„Moje maminka byla velký kritik. Byla hodně přísná. A moc si nepamatuju, že by mě někdy chválila. Myslím si, že i moje nynější nejistoty pramení z toho, že jsem byla málo chválená,“ říká Paulová.

Už v rodinném zázemí měla tedy předpoklady k tomu, aby se vydala na uměleckou dráhu. V dětství prošla první hereckou průpravou v rámci dramatického kroužku Jiřiny Stránské. Po základní škole nastoupila na hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře, odkud po dvou letech přešla na DAMU, kterou absolvovala v roce 1976. Ještě před dokončením studií se Paulová dostala mezi vyhledávané herečky nejmladší generace.

Teprve v roce 1979 získala Paulová divadelní angažmá, nastoupila do Semaforu, kde se připojila k herecké skupině Josefa Dvořáka. Po jeho boku excelovala ve hrách Má hlava je včelín nebo S Pydlou v zádech (z tohoto představení byl také pořízen televizní záznam). Pohostinsky začala hrát také v Národním divadle, Divadle E. F. Buriana, Hudebním divadle Karlín, Rokoku nebo Divadle Ká.

Tim Firth / Holky z kalendáře (Jana Paulová a Dagmar Novotná)

Od roku 1987 byla pak členkou souboru Městských divadel pražských, kde hrála mimo jiné také v muzikálu Pěna dní. Aktuálně můžeme Janu Paulovou vidět v činoherních představeních Divadla Kalich, převážně po boku Pavla Zedníčka.

„Mě na herectví baví jenom ty dvě hodiny, kdy jsem před diváky. To je jediná chvíle, kdy mě to většinou baví. Neříkám vždycky, ale z těch 95 % ano. Já bych se úplně v klidu dovedla herectví vzdát. Myslím, že kdybych měla možnost se vydat na cestu, která by neměla konce, tak že bych se asi po ní vydala.“

Kromě hraní se Jana Paulová věnuje také cestování. Své zážitky z cest publikovala v úspěšné knize Jak běžet do kopce.

Jana Paulová však není jen herečka. Je také zpěvačka. Jeden čas pověsila herectví na hřebík a věnovala se svému hudebnímu projektu A proč ne, s nímž odjela stovku koncertů po celé republice a který je také zaznamenán na stejnojmenném albu. Nyní vystupuje se svým manželem Milanem Svobodou a smyčcovým kvartetem v komorním pořadu plném šansonů.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio